CASE 2015 slog flera mätbara rekord

Med ett stort antal inlämnade konferensbidrag (papers) och över 300 deltagare var CASE-konferensen (IEEE International Conference on Automation Science and Engineering), som nyligen arrangerades i Göteborg, en mycket framgångsrik tillställning. Konferensen som hålls varje år i slutet på augusti är en viktig kanal för informationsutbyte mellan forskare och en möjlighet för dem att presentera och diskutera sitt arbete. General Chair för årets konferens var Bengt Lennartson, professor i automation vid Chalmers.
Förberedelserna inför konferensen har pågått länge och förväntningarna var höga.

-    Jag har varit med på alla CASE-konferenser sedan starten 2005, och redan 2008 fick jag frågan om att arrangera konferensen i Göteborg. Det tog några år att komma överens om en lämplig tidpunkt men planerna för CASE har funnits allt sedan dess. Det är klart att jag ibland varit orolig och undrat ”hur ska det gå”? Är Sverige och Göteborg tillräckligt spännande och attraktivt?  Men nu när allt är över känns det bara fantastiskt. En viktig milstolpe var när vi i våras fick 435 konferensbidrag (papers) från 43 länder, vilket är 40% mer än vid någon tidigare CASE-konferens. Med det gensvaret hade vi en bra grund att stå på, säger Bengt Lennartson.

Konferensen har genererat mycket positiv feedback och professor Bengt Lennartson har, tillsammans med teamet bakom konferensen, fått uppskattning från deltagare över hela världen.
Bengt Lennartson
-    Ni har helt klart satt en ny och hög standard för framtida CASE-konferenser, sade professor MengChu Zhou, New Jersey Institution of Technology, ordförande för konferensens styrgrupp.

Temat för konferensen var hållbarhet och detta var någonting som genomsyrade programmet. Men även känslan och passionen som konferensen frambringade präglades av hållbarhet.

-    Ett av mina viktigaste bidrag i konferensen var att referera till Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, i mitt öppningstal. Rockström gav i sitt Sommarprogram i P1 tydliga exempel på de katastrofala följderna som en global uppvärmning kommer att få. Jag ville sätta tonen för konferensen genom att uppmana deltagarna att ta miljöfrågan på allvar, säger Bengt Lennartson.

Konferensen slog flera mätbara rekord, inte bara antalet inskickade papers, utan även antalet deltagare på konferensen, antalet workshops före konferensen och industribesöket på Volvo Cars efter konferensen.

-    Det enda man kan klaga på är väl vädret. Vi hade sol i två veckor i Göteborg och samma dag konferensen startade kom regnet. Bortsett från en del smådetaljer, känner jag att vi inte kunde ha gjort det hela på ett bättre sätt. Med bankett på Marstrands fästning och en enormt positiv respons känner jag bara en stor och ödmjuk tacksamhet. Till sist en positiv uppmaning till alla kollegor: Att arrangera en konferens är inte så jobbigt som många påstår, men ett perfekt sätt att sätta Chalmers på kartan i den internationella forskarvärlden, avslutar Bengt Lennartson.

Nästa års IEEE international Conference on Automation Science and Engineering äger rum i Fort Worth, Texas den 21 – 25 augusti 2016. Läs mer >>

Sidansvarig Publicerad: ti 28 maj 2019.