Syntolkning: Dekorativ bild
Målet för de belönade forskarna är att utveckla tekniker som kliniskt gör det möjligt att återfå förlorad livskvalitet för människor som exempelvis har förlorat en arm.
​Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Belönas för protesforskning

​2017 års Brian & Joyce Blatchford Award går till en forskargrupp från Sahlgrenska och Chalmers. Forskarna belönas för sitt framgångsrika arbete med att hjälpa människor att återfå livskvalitet, efter att ha förlorat exempelvis en arm genom amputation efter en traumatisk händelse.
​– Jag är hedrad över att få vara en del av teamet som belönas med det här priset, säger Dr. Max Ortiz Catalan vid Chalmers institution för Signaler och system. Vi är verkligen en tvärvetenskaplig grupp som jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål: att utveckla tekniker som kliniskt gör det möjligt att återfå förlorad livskvalitet. Utmärkelsen lyfter fram betydelsen av osseointegrerade proteser, där bencellerna så att säga bygger in implantatet så att det blir som en del av benvävnaden. Att vi får det här priset är också ett erkännande av det pionjärarbete som leds av Dr. Rickard Brånemark och som inneburit att tekniken idag kan användas kliniskt.

– Det handlar om banbrytande svensk forskning som nu har fått sitt erkännande efter flera decenniers arbete. Allt ifrån att övervinna många hinder på vägen för att få metoden kliniskt godkänd inom den medicinska världen, till vårt senaste forskningsområde som innebär möjligheten att tankestyra proteser, säger Max Ortiz Catalan.

Det belönade projektet heter ”Sökandet efter den perfekta ersättningen för en förlorad extremitet” och det vinnande laget består av:
  • Dr. Rickard Brånemark, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg / University of California, San Francisco
  • Dr. Max Ortiz Catalan, Chalmers tekniska högskola
  • Dr. Bo Håkansson, Chalmers tekniska högskola
  • Dr. Örjan Berlin, Sahlgrenska universitetssjukhuset
 
De fyra pristagarna


Övre raden, från vänster: Rickard Brånemark och Max Ortiz Catalan
Nedre raden, från vänster: Bo Håkansson och Örjan Berlin

Den prestigefyllda utmärkelsen ger forskarlaget en prissumma på 15 000 EUR. Prisutdelningen äger rum i maj 2017 vid ISPO World Congress i Kapstaden, Sydafrika.

ISPO är det största och mest betydelsefulla internationella samfundet för proteser, ortopediska hjälpmedel och rehabiliteringsteknik. Priset är instiftat av familjen Blatchford till minne av Brian Blatchford och Joyce Blatchford.
Läs mer om ISPO, International Society for Prosthetics and Orthotics

Läs mer om forskningen som sker i Göteborg:
Sahlgrenska universitetssjukhuset: Behandling med skelettförankrad protes efter amputation
Biomechatronics and Neurorehabilitation Laboratory vid institutionen för Signaler och system på Chalmers

För mer information kontakta:
Max Ortiz Catalan, institutionen för Signaler och system, Chalmers
Bo Håkansson, institutionen för Signaler och system, Chalmers

Sidansvarig Publicerad: to 14 nov 2019.