Wernstedtska resestipendiet - föredrag och prisceremoni 2016

​​I samband med utdelningen av Wernstedtska resestipendiet ges två korta föredrag av de tidigare stipendiaterna Lena Hasselgren och Johan Pitura. Välkommen att höra deras föredrag i Chalmersska huset! 
​Wernstedtska resestipendiet utdelas i år till Pierre Hagerlund, Erik Lantz och Amanda Werger - se Professorsnämndens motivering >>​
 
AFFISCH >>
 
 
 
Föredrag av de tidigare stipendiaterna Lena Hasselgren (2013) och Johan Pitura (2011).
 

Rio de Janeiro & favelor: En strävan till samexistens

 
Lena Hasselgren har studerat pacificeringen av Rio de Janeiros favelor i en tid av politisk turbulens i Brasilien. I favelorna pågår en urban utveckling mot samexistens som stärkts genom innovativa sociala rörelser, organisationer, arkitekter och konstnärer. Hasselgren visar hur samexistens
och hållbara levnadsmönster, som stödjer det sociala vardagliga livet, kan skapas genom de informella stadsstrukturerna. Konstens och kulturens närvaro skapar betydelsefulla strukturer i favelan för barn och ungdomar.
 
 


Reseskildring i tusch

 
Johan Pitura – Jag fick stipendiet 2011 för en resa runt Medelhavets östra del från Rom till Kairo… precis innan den

Arabiska våren och följande krig i Syrien.
Efter ett par års försening blev resan tillslut av om än i, ett geografiskt, något kortare format. Resans huvudmål att utveckla och utforska handskissen som arbetsverktyg var dock intakt.

Sidansvarig Publicerad: fr 24 maj 2019.