illustration vindskydd
​T​ill vänster illustration av Vera Bensch förslag "Hide & Slide", till höger Julia Kindvalls förslag "Lyan".​​​

Arkitektstudenter prisas för design av vindskydd

​För andra året i rad prisar Västkuststiftelsen studenter från Chalmers arkitektutbildning för deras design av innovativa och unika vindskydd. De två vinnarbidragen av Vera Bensch och Julia Kindvall kommer att placeras längs Bohusleden, Kuststigen, Gotaleden eller i något av de 280 reservat som Västkuststiftelsen förvaltar.
Västkuststiftelsens pris för utmärkt friluftsdesign 2020 består förutom av äran också av 5000 kronor och ett diplom gjort av ek.

För att hålla en hög standard för friluftsliv där Västkuststiftelsen verkar finns ett samarbete med arkitektutbildningen på Chalmers, där nya arkitektstudenter varje höst ritar vindskydd och bygger modeller. Syftet är att studenterna, genom att utveckla och kanske även förverkliga projekt som kan komma till nytta för andra, ska komma närmare arbetslivet.

– Vi är mycket glada för Vera och Julias skull – det är fantastiskt kul och lärorikt för dem att kunna få förverkliga sina vindskyddsidéer, säger Björn Gross, lärare och kursansvarig på Chalmers.

Samarbetet mellan Västkuststiftelsen och Chalmers är något som inte endast ger studenterna en chans att få driva sina egna projekt och se dem ta form från skiss till verklighet, utan också skapar nya visioner för design och funktionalitet, menar Västkuststiftelsen.

– Det här är ett samarbete som har visat sig vara mycket framgångsrikt för både eleverna och oss och vi hoppas att de nya designerna på vindskydd kommer att lägga grund för än mer nytänk i framtiden, säger Stig Olov Tingbratt, ordförande i Västkuststiftelsen.

Motiveringar för priset:

Slide & Hide

Vera Bensch vindskydd Slide & Hide är en vindskyddsidé som går långt ifrån det traditionella men som samtidigt är mycket tilltalande i sin enkelhet. Vindskyddet är uppdelat i två separata, identiska och kvadratiska kroppar. Uppdelningen av två mindre kroppar gör att de blir lätta att ”smyga in” på den valda platsen där naturen får stå i centrum. Byggnaderna har öppningar mot två olika håll, med skjutbara dörrar, vilket gör att ett eller två sällskap kan använda vindskydden, separat eller tillsammans. Idén kan dessutom lätt utvecklas och användas väldigt flexibelt, med en eller flera separata byggnader och i olika storlekar.

Lyan

Julia Kindvalls vindskydd Lyan är en mer traditionell vindskyddsidé, men med en ny och tilltalande design. Med sitt sluttande tak, klätt i sedum, är det ett mycket vackert vindskydd designat för att smälta in i en omgivande lägre vegetation. Vindskyddet har en öppen planlösning, två separata sovdelar och en stor öppning med en lång bänk. Detta gör att vindskyddet även välkomnar kortare raster eller fika under tak. Rymliga hyllor i vindskyddets bakre del skapar dessutom goda möjligheter till förvaring för den som kommer med packning.

Kontakt:

Björn Gross, tekniklektor/kursansvarig, institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola.

Om Västkuststiftelsen
Västkuststiftelsen, med Västra Götalandsregionen (VGR), Region Halland och Göteborgsregionen (GR) som huvudmän, förvaltar 280 reservat i västra Sverige på uppdrag av länsstyrelserna i Halland och Västra Götaland. För mer information besök www.vastkuststiftelsen.se​

Text: Lotta Särnbratt

Sidansvarig Publicerad: må 07 dec 2020.