Institutionens verksamhet omfattar forskning, utbildning och nyttiggörande som rör byggande i samhället - hus att bo i, vägar och broar att färdas på och vatten att dricka. Våra forskare utvecklar nya material, metoder, verktyg och modeller för att möta de utmaningar som omställningen till ett hållbart samälle bjuder. Graden av samverkan med aktörer från industri, akademi och offentlig verksamhet är hög vilket leder till snabb implementering av resultat från studier och projekt.
Institutionen för bygg- och miljöteknik hyser nationellt och internationellt ledande forskare och forskargrupper inom sina respektive forskningsområden. Möt några av våra forskare vars resultat och innovationer för dagens studenter, och samhällsbygnadsområdet i stort, framåt:
Tang Luping - Byggnadsteknologi, leder forskargruppen Byggnadsmaterial
Våra centrumbildningar och året som gått
CMB
CMB - Centrum för management inom byggsektorn noterade under 2015 ett stort intresse för sina evenemang och kortrapporterna som
publicerades.
Ett annat
kvitto på det stigande intresset är att CMB välkomnade sju nya huvudmän
under året, i stiftelsen för byggandets managementfrågor
.
Det
sammanlagda stödet från CMB till pågående forskningsprojekt uppgick till cirka 11,5
mkr. Med in-kindbidrag och annan medfinansiering uppgick forskningsvolymen
till cirka 25,5 mkr. Projekten resulterar i artiklar,
forskningsrapporter och avhandlingar, samt seminarier och diskussioner.
DRICKS
RICKS, ramprogrammet för dricksvattenforskning vid Chalmers, beviljades under 2015 en förlängning av programmet av Svenskt Vatten Utveckling. Förlängningen sträcker sig till 2017, vilket totalt innebär finansiering värd cirka 6 miljoner kronor. Forskargruppen förstärktes under året; dels när
forskare från SLU i Uppsala och LTH i Lund anslöt till programmet, och dels i form av rekryteringen av en ny doktorand, samt genom ett par befordringar.
FRIST kompetenscentrum bedriver forskning och utveckling av kostnadseffektiva
efterbehandlingstekniker och metoder för att undersöka och värdera behov
av åtgärder inom förorenade områden. Under 2015 har arbetet inom FRIST fortlöpt med nya projekt och samarbeten, utexaminerade studenter, och förstärkts med ytterligare forskare
.
Konstruktionscentrum
Konstruktionscentrum syftar till att vara en bas för effektiv och bred samverkan mellan
byggbranschens olika aktörer, med avsikt att utveckla och stärka
kompetensområdet konstruktionsteknik. Under 2015 blev Konstruktionscentrum inrättat som centrumbildning på Chalmers och antalet medlemmar från näringslivet och offentlig sektor utökades. Årets tema för den populära Design- och konstruktionsdagen i november var
Humanitarian Engineering.
Clima
te-KIC
EIT (European Institution of Innovation and Technology), samordnar ett stort klimat- och innovationssamarbete, Climate-KIC, som finansierar många olika projekt inom BoM. Ett av flaggskeppsprojekten inom CLimate-KIC är BTA - Building Technology Accelerator, och Chalmers del i BTA-satsningen är HSB Living Lab. Läs mer om HSB Living Lab ovan.
DREEAM - ett Horizon2020-projekt
Institutionen för bygg- och miljöteknik koordinerar, under ledning av HolgerWallbaum, sedan oktober 2015 forsknings- och innovationsprojektet ”DREEAM – Demonstration of an integrated Renovation approach for Energy Efficiency At the Multi building scale”. Projektet är värt åtta miljoner euro och finansieras av EU:s Horizon 2020 Research and Innovation Framework Programme. Läs mer om koordinatorskapet och projektet DREEAM.
Ferje
fri E39
Inom ramen för samarbetet mellan Chalmers och Statens vegvesen pågår ett flertal olika forskningsprojekt med inriktning mot att förbinda Norges västkust mellan Kristiansand och Trondheim. Avtalet med Chalmers gäller forskning och kompetensutveckling inom olika forskningsområden, som till exempel nya strukturer och kompositmaterial för broar, klimatneutrala vägar och isfria vägbanor. Samtliga projekt inom samarbetet har under 2015 startat igång.