​Framstående fysiker prisas på Chalmers

Efter två års uppehåll är det dags igen att dela ut Göteborgs Lise Meitner-prise, en årlig utmärkse till en forskare som gjort ett genombrott inom fysik. Vid ceremonin den 8 september delas prisen ut för 2020 och 2021, för framsteg inom ultrasnabb laserteknik och superspeglar för neutroner. 
– Lise Meitner var en enastående fysiker med ett fascinerande liv. Det här priset är en hyllning både till henne och till de forskare som följt i hennes fotspår och gjort nya banbrytande upptäckter i fysik. Årets prisutdelning är speciell eftersom vi får möjlighet att hylla två exceptionella pristagare, säger Carina Persson, ordförande i priskommittén. 
Göteborgs Lise Meitner-pris delas ut årligen sedan 2006 till en framstående fysiker, till minne av Lise Meitner, en kärnfysiker som flydde till Sverige från Tyskland 1938 och sedermera en av världens mest framstående inom sitt fält. Priset delas ut av Fysikcentrum Göteborg, ett samarbete för fyra institutioner på Chalmers och Göteborgs universitet, för att hylla forskare, men även för att berika forskningsmiljöerna och -nätverken i Göteborg genom gemensamma aktiviteter. 

På grund av pandemin uppmärksammas pristagarna för 2020 och 2021 vid ceremonin den 8–9 september: Anne L'Huillier, professor vid Lunds universitet, och Ferenc Mezei, professor vid Ungerns vetenskapsakademi i Budapest som också har en koppling till Lund, där han tills nyligen varit teknisk koordinator för en av Sveriges största forskningsanläggningar, the European Spallation Source project. Läs mer om pristagarna och deras forskning (på engelska). 

Båda pristagarna kommer att hålla ett anförande vid prisceremonin den 8 september, och under den 9 september genomförs ett symposium deras ära, där forskare från flera svenska lärosäten presenterar aktuell forskning med koppling till pristagarnas områden. 

– Det kommer att bli mycket spännande att få lyssna på pristagarnas föredrag om hur de gjorde sina upptäckter, men det blir också ett utmärkt tillfälle för oss som forskar vid Chalmers och Göteborgs universitet att bredda våra samarbeten med enastående forskare vid andra svenska lärosäten, säger Carina Persson. 

Fysikcentrum Göteborg 

är ett samarbete mellan fyra institutioner: Fysik, Rymd-, geo- och miljövetenskap och Mikroteknologi och nanovetenskap vid Chalmers tekniska högskola, samt institutionen för fysik vid Göteborgs universitet. Centret inkluderar ca 200 professorer, 120 doktorander och 550 studenter. Fysikcentrums övergripande mål är att främja fysikämnet i Göteborg genom en rad olika aktiviteter.

Sidansvarig Publicerad: ti 30 aug 2022.