Robotlabb

Bild 1 av 1
Industrirobot och detalj från gjutform
Industrirobot KUKA Agilus KR10 på ACE robottillverkningslabb samt en detalj av en arkitektonisk gjutningsform producerad av roboten. Foto: Malgorzata Zboinska

Robottillverkningslabbet är en plats för experimentell arkitektonisk design, där man kreativt kan utforska nya möjligheter med robotar inom arkitekturen.

Utforskande formgivning och tillverkning med robotar

Robotlabbet utnyttjas inom både arkitekturutbildningen och forskningen. Externa samarbeten med till exempel arkitektkontor och andra konstnärliga och kreativa verksamheter är också välkomna. Labbet kan användas på många olika sätt – från att experimentera med arkitekturens nya material, genom att skapa unika konst- och designverk till att framställa arkitektoniska modeller, prototyper och element i stor skala.

Utrustning

Vår utrustning omfattar tre 6-axliga industrirobotar
  • Två små robotar KUKA Agilus KR10
  • En stor robot KUKA Quantec KR120

De mindre robotarna är flyttbara och lämpliga för experiment i mindre skala medan den stora är fast monterad och används för utredningar i större skala.

Utrustning och processer i labbet är för närvarande under utveckling. Vår ambition är att ta fram en intern kollektion av robotverktyg och materialmonteringsstrukturer som ger våra framtida användare möjligheter att experimentera med både grundläggande och avancerade tillverkningsprocesser, såsom inkrementell formning, CNC-fräsning, additiv tillverkning, skärning med het tråd, 3D-elementmontering och anpassade experiment med olika innovativa material.