Fysikprofessor Björn Jonson

Professor Björn Jonson tog emot Lomonosovmedaljen i Moskva samband med ryska vetenskapsakademins möte fredagen den 30 mars 2018. Den ryske kärnfysikern Yuri Oganessian belönades också med den prestigefyllda medaljen som delades ut av vetenskapsakademins Alexander Sergeev.

​Foto: Elena Puzynina, JINR

Rysk guldmedalj till fysikprofessor

Chalmersprofessor Björn Jonson har belönats med den ryska vetenskapsakademins finaste pris, Lomonosovmedaljen.

​Den prestigefyllda guldmedaljen är uppkallad efter den ryske vetenskapsmannen Mikhail Lomonosov och uppmärksammar enastående prestationer inom naturvetenskap och humaniora. Bland tidigare pristagare finns mycket välkända forskare från hela världen och flera nobelpristagare.

– Givetvis känner jag mig hedrad, men framför allt är det ett erkännande av hela vårt forskningsområde inom subatomär fysik här på Chalmers och internationellt, säger Björn Jonson som är professor på institutionen för fysik på Chalmers.

Han tilldelades medaljen för sina omfattande insatser inom fundamental kärnfysik. Björn Jonson har varit forskare på Chalmers sedan 1967 och den ryska vetenskapsakademin betonar att hans arbete är av grundläggande betydelse för studier av kärnstruktur och kärnstabilitet hos de allra lättaste exotiska kärnorna vid gränserna för nukleonstabilitet.

Prisceremonin hölls i Moskva samband med ryska vetenskapsakademins möte fredagen den 30 mars och förutom Björn Jonson belönades även den ryske kärnfysikern Yuri Oganessian.
Lomonosovmedaljen har delats ut sedan 1959 och ges årligen till en rysk och en utländsk forskare. 

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se


Läs mer om medaljen och tidigare pristagare på Wikipedia.

Läs mer om Björn Jonson på Wikipedia.

Mer läsning: Björn Jonson får internationell utmärkelse (2013)


Sidansvarig Publicerad: fr 04 maj 2018.