Polishästar i Göteborg hjälper fysikforskningen på Chalmers och Göteborgs Universitet traven
​Polishästen Viggo är en tålmodig samarbetspartner i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som leds av Chalmers och Göteborgs Universitet med samarbetspartners. Genom att låta sina hovar undersökas av avancerade värmesensorer bidrar han till kunskap om hur en frisk hovkapsel ser ut. Förhoppningen är att den nya metoden ska kunna användas för att hitta svårupptäckta skador i hästhovar.
​Foto: Mia Halleröd Palmgren

Polishästarna som hjälper fysikforskningen på traven

​Nyligen har femton polishästar i Göteborg hjälpt vetenskapen på traven. Genom att låta sina hovar undersökas av avancerade värmesensorer bidar de till att svårupptäckta skador i hovens vävnader förhoppningsvis ska kunna hittas med hjälp av en helt ny metod.
– Vissa skador i hästens hovkapsel är svåra att upptäcka, till exempel sprickor och infektioner i vävnaden mellan hovväggen och hovbenet. Genom att mäta värmeledningsförmågan i hoven kan det bli möjligt att hitta skador som inte går att upptäcka på andra sätt, säger Jennie Sköld, masterstudent i teknisk fysik på Chalmers.
sensorer_satts_pa_hasten_170x270_IMG_0038.jpgHon sökte sig till Göteborg och Chalmers för att kunna kombinera två av sina största intressen: hästar och fysik. Tillsammans med teamet från Chalmers sport och teknologi, Göteborgs universitet och olika samarbetspartners från näringslivet, har hon gjort de första studierna på levande hästar.
 
– Det har varit spännande att jobba i en grupp där alla har olika, unika kompetenser. För min del har hästvanan varit till god hjälp. Det är inte så lätt att sätta sensorer, kablar och annan utrustning på en häst som dessutom behöver stå still för att mätningarna ska bli bra, säger Jennie Sköld och kliar dagens kollega, Viggo, på manken.
 
Han står stilla och lutar huvudet mot Björn Berg, hovslagare och god vän sedan många år tillbaka. Dessutom förgylls stunden av att han får lite hästgodis från forskningsgruppens veterinär, Åsa Hinton.
 
– Mätningarna som vi gör på hovarna känns inte på hästen. Om den här metoden fungerar ska vi förhoppningsvis kunna hitta och behandla stressreaktioner i hovkapseln på ett tidigt stadium, innan problemen blir för stora. I vissa fall där det ändå behövs ett kirurgiskt ingrepp, skulle området kunna begränsas eftersom det kan gå att se hur utbredd en skada är, säger Åsa Hinton. 
Jennie_Björn_Åsa_Vigo_270x170_IMG_0045.jpg
Sensorerna på polishästarnas hovar mäter värmeledningsförmåga och gör det möjligt att se hur en frisk hovkapsel ser ut. Sensorerna har utvecklats av ett avknoppningsföretag till Chalmers – Hot Disk – och applikationen för hästhovar är ny. Det pågår nu ett prototyparbete för att utveckla den och göra den mer användarvänlig, så att det ska gå lättare att fästa sensorerna på hovarna.
Efter mer än 40 timmar i nära samarbete med hästarna har Jennie Sköld och hennes handledare, Besira Mekonnen Mihiretie, börjat se mönster för hur en signal från en frisk hovkapsel ser ut. I framtiden kan de göteborgska polishästarnas tålamod förhoppningsvis hjälpa andra hästar till bättre hälsa.
Hästarna i polisrytteriet är utvalda med omsorg. De är friska, hålls, tränas och arbetar på samma sätt. De flesta är av samma ras och de har samma hovslagare.
 
– Dessutom är de vana vid konstigheter. Att delta i ett forskningsprojekt är däremot en helt ny erfarenhet. Vi vill självklart bidra till forskningen på det sätt vi kan, säger Susanne Johansson, gruppchef på polisrytteriet i Göteborg.
 
 – Jag hoppas att resultatet blir att både hovslagare och veterinärer ska kunna använda den här skonsamma metoden för att ta hand om hästarna, säger Jennie Sköld.
 
Text: Mia Halleröd Palmgren
mia.hallerodpalmgren@chalmers.se
 

Om forskningen:

sensorer_270x170_IMG_0110.jpgProjektet ”En icke-invasiv metod för detektion av hovskador” kan enkelt beskriva som en skonsam undersökningsmetod med för att hitta skador och förändringar i hästens hovar med hjälp av värmesensorer. Forskningsprojektet är tvärvetenskapligt och leds av Chalmers och Göteborgs universitet tillsammans med flera olika samarbetspartners. Projektet drog igång för några år sedan och finansieras av styrkeområdet Materialvetenskap på Chalmers. Nyligen fick projektet också finansiering från Vinnova.

Läs Jennie Skölds uppsats.

Läs mer om forskningsprojekt inom hästsport.

Chalmers sport och teknologi

Sport och teknologi på Chalmers är platsen där idrottare, tränare, näringsliv och idrottsförbund möter forskare, ingenjörer och studenter för att initiera avancerad sportrelaterad forskning. Målet med detta initiativ, som spänner över flera vetenskapliga grenar, är att förbättra idrottares prestation och säkerhet inom en rad olika idrotter, bland annat segling, simning och hästsport.
Läs mer om Chalmers sport och teknologi.

Sidansvarig Publicerad: ti 28 feb 2017.