Ny kunskap om skikten som skyddar under extrema förhållanden

​​Avancerade högtemperaturmaterial, som superlegeringar, används ofta under extrema förhållanden i till exempel flygmotorer och gasturbiner. De utsätts för hög mekanisk belastning, kraftigt varierande temperaturer och aggressiva miljöer. För att kunna fungera under sådana förhållanden utvecklar materialen ett tunt lager av skyddande oxid under drift.
Den skyddande filmen är ofta tunnare än en mikrometer. 

Nu har Anand H.S. Iyer, Krystyna Stiller och Magnus Hörnqvist Colliander på institutionen för fysik på Chalmers publicerat nya resultat där de använt metoder för att deformera kromoxidfilmer på en mikroskala i avancerade mikroskop. Metoden har visat sig vara mycket effektiv för att bestämma de annars svåråtkomliga mekaniska egenskaperna hos de mycket tunna skikten. 
–​ Detta gör det möjligt att utveckla bättre modeller för att förstå och förutsäga hur och när de skyddande oxidfilmerna går sönder, säger Anand H.S. Iyer, doktorand vid institutionen för fysik på Chalmers och den vetenskapliga artikelns försteförfattare. 

De nya resultaten har tagits fram genom ett samarbete mellan chalmersfysikerna och forskarkollegor i Finland och Schweiz. 

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se​​


För mer information, kontakta: 

Anand H S Iyer, doktorand, institutionen för fysik, Chalmersharihara@chalmers.se, 031 772 67 08

Krystyna Stiller​, professor, institutionen för fysik, Chalmersstiller@chalmer.se, 031 772 33 20

Magnus Hörnqvist Colliander, senior forskare, institutionen för fysik, Chalmers, magnus.colliander@chalmers.se​, 031 772 33 06


Sidansvarig Publicerad: må 25 nov 2019.