Researcher Marianne Liebi
​Marianne Liebi är adjungerad docent vid institutionen för fysik på Chalmers och har nyligen beviljats det prestigefyllda forskningsanslaget ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet.
​​​
Foto: Anna Wallin

Hon dyker ner i komplexa material – på ett nytt sätt

Är det möjligt att se hur ett material är uppbyggt utan att titta på det? Under de kommande fem åren ska Marianne Liebi tackla den utmaningen. Hon ska studera hur komplexa material samspelar med elektromagnetiska vågor. ​​
Marianne Liebi är adjungerad docent vid institutionen för fysik på Chalmers och har nyligen beviljats det prestigefyllda forskningsanslaget ERC Starting Grant. Anslaget från Europeiska forskningsrådet är på 1,5 miljoner euro och ges till särskilt talangfulla forskare som är i början av karriären. 

– Anslaget gör det möjligt att studera och förstå strukturen hos komplexa material, till exempel mänskliga ben, vävnader och kompositmaterial. Med hjälp av nya metoder kan vi lösa svåra problem inom material- och biovetenskapen, till exempel genom att belysa störningar i kollagenätverket vid leverfibros, säger Marianne Liebi.

I projektet, som heter ”MUMOTT”, kommer Marianne Liebi att samarbeta med kollegor både på Chalmers och på det schweiziska forskningsinstitutet Empa, där hon leder en forskargrupp vid centrumet för röntgenanalys. 
Forskarna kommer att använda både synligt ljus och röntgenstrålar i sitt arbete. 
På Chalmers kommer doktoranden Leonard Nielsen att arbeta inom projektet. 

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se​
Läs en tidigare nyhetsartikel om Marianne Liebi och hennes forskning:

Sidansvarig Publicerad: to 03 sep 2020.