Han är en av Sveriges mest innovativa entreprenörer

​Simon Isaksson, forskare vid institutionen för fysik på Chalmers, har belönats med ÅForsks årliga entreprenörsstipendium. 
Han är en av tio utvalda entreprenörer som får 200 000 kronor i stöd för att förverkliga sin affärsidé. ​
Simon Isakssons koncept heter Aquammodate och är ett biologiskt vattenreningsfilter med hög selektivitet och mycket låg energiåtgång. 

– Med hjälp av ett förenklat cellmembran kan vi rena vatten från miljö- och hälsovådliga ämnen, som till exempel läkemedelsrester och hormonliknande substanser. Vi blir verkligen sporrade av att få det här stipendiet, säger Simon Isaksson som utvecklar innovationen genom ett Chalmers Ventures-samarbete.
 
Ytterligare två av de tio belönade entreprenörera hör hemma på Chalmers och Chalmers Ventures: 
Johanna Nissén Karlsson belönas för affärsidén Vividye – en teknologi som på ett enkelt och miljövänligt sätt färgar, avfärgar och omfärgar textilier. 
Wissam Ao​udi belönas för affärsidén Omen – forskningsbaserade cybersäkerhetslösningar i form av mjukvara för IoT-baserade system, som självkörande bilar eller kraftverk.

Entreprenörernas gemensamma nämnare är att de driver spännande och nytänkande företag som utvecklats inom det akademinära innovationsekosystemet som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet. Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de tio utsedda entreprenörernas idéer har förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd. 

Stipendiaterna har genomgått en nomineringsprocess där affärsutvecklare från regionalt baserade innovationsmiljöer över hela landet haft möjlighet att nominera entreprenörer och stipendiaterna tilldelas stipendiet för att de med sina lösningar, tjänster och produkter kan skapa positiva effekter för samhällsutvecklingen. 

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se
 Sidansvarig Publicerad: on 24 jun 2020.