”Att ta emot Lise Meitner-priset är en stor ära”

Ivan Schuller, professor i fysik vid University of California San Diego, USA, är vinnaren av 2015 års Lise Meitner-pris för ”att ha skapat forskningsområdet metalliska supergitter och påvisat dess påverkan på magnetism och supraledning”. Ivan Schuller kommer att ta emot priset och hålla en föreläsning i Göteborg den 17 september. Inför besöket avslöjar han att han har en fascination för Lise Meitner som sträcker sig bortom priset.

Du har fått många priser och utmärkelser för ditt arbete tidigare - vad betyder Lise Meitner-priset för dig?

- Att få ta emot Lise Meitner-priset är en stor ära och jag är mycket glad över det. Det är alltid trevligt att ta emot priser, men den verkliga belöningen i varje ögonblick av mitt liv är att hålla på med fysik.

- Just Lise Meitner har en speciell betydelse för mig ur ett mänskligt perspektiv, trots att mitt eget tekniska arbete inte är inom samma område som hennes. Jag blev mycket intresserad av henne för några år sedan genom mitt arbete för att popularisera fysik. Hon är en av våra hjältinnor i det att hon var en fantastisk fysiker och hade ett mycket intressant och intensivt liv. Jag planerar faktiskt att skriva en pjäs eller film om henne och tar därför reda på så mycket jag kan om hennes liv.

Vad jobbar du med nu och hur kan ditt arbete tillämpas i samhället?

- Detta är en mycket svår fråga som jag och andra forskare ofta får. Fysik och vetenskap i allmänhet är grunden för alla de underverk som finns runt omkring oss, från att kommunicera över lång distans, till att titta in i mänskliga kroppar, till att hålla oss varma på vintern, till att få slut på världshungern. Inga av dessa omvälvande tekniska genombrott skulle vara möjliga utan större revolutionerande förändringar i grundforskningen. Problemet är att det är mycket svårt att koppla den grundläggande vetenskapliga utvecklingen till eventuella framtida tillämpningar och samhällsnytta.  Ny teknologi uppstår på de mest oväntade ställen som ingen kan förutspå.

- Mitt eget arbete handlar om att förstå och kontrollera beteendet hos nya material, som inte finns i naturen. Jag och mina medarbetare försöker förstå beteendet hos komplexa material, så kallade starkt korrelerade nanosystem, i en mängd olika konfigurationer. Målet är att producera egenskaper som inte finns naturligt i dessa material och som vi sen kan manipulera. Detta är vad som är känt inom området som funktionella material.

Vilken fråga tycker du är den mest intressanta att lösa inom ditt område just nu?

- En mycket viktig och intressant fråga är att förstå skillnaden mellan hur artificiella halvledarsystem bearbetar data jämfört med biologiska system. Halvledarsystem som kan datamanipuleras kan självklart göra fantastiska saker, till exempel kommunikationsförbindelser över hela världen och bearbetning av stora mängder information som behövs för exempelvis väderprognoser. Å andra sidan kan biologiska hjärnor vara kreativa och självmedveten och samtidigt använda mycket mindre energi. Så att förstå varför dessa två system är så olika och om vi kan utforma ett nytt halvledarsystem, som manipulerar data på ett radikalt annorlunda sätt, är mycket fascinerande frågor.

Bortsett från din forskning gör du också pedagogiska filmer som When things get small – en film med över 222 000 visningar på University of California Television och som blev nominerad till fem Emmy Awards 2006. Varför är det viktigt för dig att nå ut till allmänheten och kan det gynna dig som forskare på något sätt?

- Att förklara vetenskap för allmänheten är inte bara personligt tillfredsställande utan det är också en viktig social förpliktelse. Det är trots allt samhället som bekostar forskningens mycket dyra aktiviteter. Dessutom renodlas våra idéer och våra tankar expanderar utöver vårt eget smala område när vi ägnar oss åt att försöka förklara forskning på ett enkelt sätt.

Vad har du för förväntningar på besöket i Göteborg i september?

- Jag hoppas att få en chans att bredda mina samarbeten med svenska forskare och så hoppas jag kunna undersöka Lise Meitners liv ytterligare genom att följa i hennes fotspår och besöka platser som Kungälv, där hon arbetade. Det tror jag kommer att bli mycket inspirerande.

Text: Karin Weijdegård

Lise Meitner-priset

Lise Meitner var en fysiker verksam i Berlin från 1907 till 1938 då hon var tvungen att fly från nazismen. Hon fortsatte sitt arbete Sverige och under ett besök i Kungälv blev hon den första forskaren att förstå hur kärnklyvning fungerar. Till hennes ära delas Göteborgs Lise Meitner-pris årligen ut till en forskare som gjort banbrytande upptäckter inom fysik.

Prisutdelningen organiseras av Göteborgs Fysikcenter och stöds av Kungliga Vetenskapsakademien genom Nobelinstitutet för fysik och Kungälvs kommun.

Ivan Schuller kommer att mottaga priset och hålla en föreläsning i Gustaf Dalén salen på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, torsdagen den 17 september, 15:15 – 17:30. Alla är välkomna att delta vid ceremonin!

Tidigare pristagare

2014            Ewine F. van Dishoeck
2013            Mildred Dresselhaus
2012            Werner Nahm