Förslag på framtidens klassrum

Bild 1 av 8
Modell av framtidens klassrum
Modell av framtidens klassrum
Modell av framtidens klassrum
Modell av klassrum
 Modell av framtidens klassrum
Modell av framtidens skola
Modell av Framtidens klassrum
Dekorativ illustration på teknikprocess
Finalist - Degebergaskolan

Årets digitala utställning är öppen! 40 skolor från Eslöv i söder till Luleå i norr har deltagit i Tekniktävlingen och ställer ut närmare 130 bidrag. Besök utställningen och inspireras av alla bidrag som presenterar idéer på framtida klassrum. Här kan man hitta allt från vattenrening, växtodling på taken, AI-hjälpkatter, servicerobotar för diskhantering till elförsörjning via solceller.

Hur ser det framtida klassrummet ut?

Vad är en bra lärmiljö och hur lär man sig på bästa sätt egentligen? Är arbetsmiljön viktig för att trivas och känna sig trygg? Och hur kan man skapa miljövänliga klassrum?

I årets tekniktävling har elever i åk 6 dykt ner i dessa frågor, blickat framåt och arbetat fram idéer, skisser och byggt modeller av framtida klassrum. Bidragen presenteras i tekniska rapporter och videopresentationer - i en digital utställning.

Utställningen ger en bild av hur lärmiljöer kan se ut om eleverna själva får tänka utifrån sina egna behov och perspektiv. Bidragen visar att trivsel och trygghet är viktigt samt att lärmiljöer bör vara flexibla och kunna ändras efter behov.

Juryn har haft ett utmanande arbete när de gått igenom samtliga kreativa bidrag. Efter långa överläggningar och diskussioner var man till slut överäns. Klasserna delar på stipendier, bioupplevelse och 3D skrivare. Nedan presentars årets finalister och utmärkelser för ”Kreativitet & Innovation".

Tekniktävlingen, Framtidens klassrum, är ett samarbete mellan Chalmers, Göteborgs stad, RISE, Tree for Textile, Förvaltnings AB Framtiden, New Order Arkitektur samt Tekniska Samfundet.

Finalister

Modell av framtidens klassrum
Degebergaskolan

Degebergaskolan - Framtidens klassrum 6:1

Här skapas ett klassrum som inte bara är funktionellt utan även välkomnande och tillgängligt för alla. En trygg miljö där barnens bästa sätts i första rummet. Bidraget har en väl genomarbetad skiss och arbetet visar på god förståelse för hållbarhetens betydelse. Detta genomsyrar hela rapporten och gör ett starkt intryck.

Modell av framtidens klassrum
Flatåsskolan

Flatåsskolan – Skogsklassrummet

Här möter eleverna både ett öppet rum med gradänger och halvmåneformade bord, samt mer ombonade grupprum på en våning nedanför. Naturen och ett porlande vattenfall får ta stor plats i förslaget och bidra till upplevelsen. Bidraget inkluderar en välskriven rapport där stor vikt läggs vid materialval, förnyelsebar energi och sociala faktorer.

Modell av framtidens klassrum
Hultskolan

Hultskolan - Hemklassrummet

Kreativiteten flödar i detta klassrum, som utnyttjar teknikens möjligheter för interaktivt lärande i olika ämnen. Här lär man sig spanska genom att koppla upp sig mot elever i Spanien, scanna av bords ursprung och med hjälp av VR lära sig om regnskogen. Arbetet har ett tydligt hållbarhetstänk där lokal produktion, förnyelsebar energi och återvinning är genomgående. Med en väl genomarbetad rapport och en fantastisk modell visar eleverna hur framtidens klassrum borde se ut.

Modell av framtidens klassrum
Strömskolan

Strömskolan - Flyttbarvägg

Ett framtida klassrum med många nya lösningar: avancerade skärmar, stolar som kan vara både sittplats och cykel samt smarta bord som kan fällas in i väggen. Här finns olika former av tekniskt stöd, till exempel en AI-städrobot. Sammanfattningsvis ett innovativt bidrag med en fin rörlig konstruktion, teknisk finess och en väl genomarbetad rapport.

Modell av framtidens klassrum
Styrsöskolan

Styrsöskolan - Rullande kuberna

En djärv design som utmanar det traditionella rektangulära klassrummet och ger elever och lärare möjlighet att arbeta på nya sätt. Miljön ger möjlighet till både individuellt fokus, att arbeta i grupp och att som elev få springa av sig när man har överskottsenergi. Med hjälp av naturmaterial som hampa uppnås inte bara en praktisk funktion för ljudisolering utan även ett estetisk tilltalande slutresultat.

Utmärkelse för innovation och kreativitet

Modell av framtidens klassrum
Skytteskolan

Skytteskolan - AI-hjälpkatter

Ett innovativt och tematiskt jordgubbsklassrum för framtiden! Här används inte bara golvyta utan även höjden i rummet. I klassrummet finns två AI-katter som kan hjälpa eleverna och avlasta läraren. Rummet är lekfullt med bland annat en klättervägg som används för att komma till andra våningen. Ett akvarium kopplar samman lärande med trivsel på ett nyskapande sätt.

Modell av framtidens klassrum
IES Krokslätt

IES Krokslätt - Emotional classroom

Ett innovativt klassrum som möter flera elevgruppers behov. En miljö fullmatad med visionära tekniska lösningar som t.ex framtidens uppdaterade hologramteknik som här används för att läsa tankar och agera tolk för de elever som har svårt att tala i grupp. Allt sammanfattat i en välskriven och utförlig teknisk rapport som sticker ut utöver det vanliga.

Hedersomnämnande

Berzeliusskolan - Unicorn 2:1, Böskolan - The Classroom of nature, Påskbergsskolan - Klassrummet, Dalaskolan 6A1, Brandströmska - JFD-Crew, IES Krokslätt - Special need classroom

Välkommen in till den digitala utställningen för Framtidens klassrum

(Öppnas i ny flik)