Utställningen Unga Forskare

Bild 1 av 5
Två unga kvinnliga forskare.
Tre unga kvinnliga forskare.
Utställning.
En student och en äldre man.
En ung manlig forskare.

I samarbete med Chalmers och Göteborgs universitet anordnar föreningen Unga Forskare en utställning och tävling där gymnasieelever får chansen att visa upp sina projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. Utställningen skapar möten mellan ungdomar och forskare, där deltagarna kan få vägledning och tips inför fortsatta forskningskarriärer. 

Varje år, i februari, väljs ungefär 30 projekt från utställningen ut, som får presenteras inför en jury och en nyfiken publik. Vinnande bidrag från Göteborg tävlar därefter vidare i den nationella utställningen Unga forskare i Stockholm, och får anmälningsavgift och resa betald. Där finns chansen att vinna resestipendier till USA, Kina och England för att delta vid internationella utställningar.

Forsknings-SM och utställningen Unga forskare 2023

Den 7 mars är det semifinal i Forsknings-SM på Chalmers och 30 spännande forskningsarbeten presenteras för en jury bestående av forskare från GU och Chalmers.

Datum: 7 mars 2023
Tid: 8.00 –16.15
Plats: Göteborgs universitet

Läs programmet här

Ta del av öppna föreläsningar, presentationer och panelsamtal inom allt från spännande forskningsområden till stöd i gymnasiearbetet.​

Till Unga Forskares hemsida​

Bakgrundsfakta

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av semifinaler runt om i Sverige och nationell final.

Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. 

Deltagarna tävlar om platser i Sveriges unga forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen utställningen Unga forskare för att få kunskaper och inspireras till egna projektidéer eller kanske till en framtid inom teknik och naturvetenskap.

Utställningen Unga forskare drivs av den ideella organisationen Unga forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.