Teknikåttans regionfinal 2024 avgjordes på Chalmers

Bild 1 av 4
Vinnande klass
Teknikåttans funktionärer
Stabilt bygge
Kortspel
Internationella Engelska skolan från Kungsbacka vann regionfinalen och tävlar vidare i riksfinalen den 23 maj.

Nyligen hölls Teknikåttans regionfinal på Chalmers. En tävling där elever från grundskolans årskurs 8 tävlar i teknik. Sex klasser deltog och årets vinnare blev Engelska skolan i Kungsbacka som får åka till Stockholm och tävla i riksfinalen som avgörs den 23 maj

Syftet med tävlingen är att utmana, stimulera och samtidigt bredda bilden av teknik. Lärosätena* som ingår i Teknikåttan vill visa att samarbete, kreativitet, olika kompetenser och perspektiv är viktiga för att lösa komplexa problem. Utöver tävlingarna fick högstadieeleverna även möjlighet att bekanta sig med campusområdet, äta lunch på Kårrestaurangen och hänga med Chalmers studenter.

– För oss är det viktigt att sänka tröskeln till högre utbildning. Vårt engagemang i Teknikåttan är ett sätt att inspirera och locka fler tjejer och killar att välja naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Samarbete, kreativitet och mångfald är en nyckel för att lyckas möta framtidens samhällsutmaningar, säger Catrine Henriksson, projektledare och ansvarig för årets regionfinal på Chalmers. 

I Teknikåttans kvaltävling tävlade över 20 000 elever från hela Sverige. I västra Sverige deltog drygt 2 600 åttondeklassare. Av dessa utmärkte sig sex klasser som kämpade vidare i regionfinalen på Chalmers.

Visar upp sina kunskaper i teknik, matematik och naturvetenskap

Regiontävlingen innehöll både praktiska och teoretiska uppgifter inom ämnesområdena teknik, matematik och naturvetenskap. Utöver teoretiska uppgifter fick ungdomarna även visa upp sina praktiska kunskaper genom att till exempel bygga så höga och stabila konstruktioner de kunde med hjälp av endast grillpinnar och gummiband. De utmanades även att minska sina klimatavtryck, något som visade sig vara ett riktigt eldprov. 

I Teknikåttans kvaltävlingar tävlade över 20 000 elever runt om i hela Sverige. I västra Sverige deltog drygt 2 600 åttondeklassare. Av dessa utmärkte sig sex klasser som kämpade vidare i regionfinalen på Chalmers.

Internationella Engelska skolan på prispallen

Internationella Engelska skolan från Kungsbacka knep 1:a platsen tätt följt av samtliga deltagare. Nu väntar riksfinalen på Tekniska museet i Stockholm, där tio klasser från hela Sverige kommer att göra upp den 23 maj. Riksfinalen av Teknikåttan genomförs med stöd från Tekniska museet och Sandvik.

De sex medverkande klasserna och deras placering i årets regionfinal:

1:a plats Internationella Engelska skolan, Kungsbacka
2:a plats Gottskär grundskola, Kungsbacka
3:e plats Skytteskolan, Göteborg
4:e plats Dalängskolan, Lidköping
5:e plats Engelbrektskolan, Borås
6:e Aroseniusskolan, Ale

* Lärosäten som ingår i Teknikåttan:

Blekinge Tekniska Högskola
Chalmers tekniska högskola
Högskolan Dalarna
Karlstads universitet
Kungliga Tekniska högskolan
Linköpings universitet
Lunds Tekniska Högskola
Umeå universitet
Uppsala universitet
Örebro universitet

Läs mer om Teknikåttan