Rädda Ägget – en tekniktävling för femteklassare

Bild 1 av 2
Foto från Rädda ägget när äggkonstruktion faller.
Film från Rädda ägget 2022.

Teknikutmaningen Rädda Ägget är Chalmers största årliga teknikevent och har arrangerats varje år sedan 2002. Elever i årskurs 5 bjuds in att testa på ingenjörsyrket genom att hitta på och bygga en konstruktion som ska skydda ett rått ägg så att det kan släppas från 15 meters höjd – utan att gå sönder.

Rädda Ägget 2023 genomförs den 8 - 9 november. De deltagande klasserna välkomnas till Chalmers för att testa sina konstruktioner i trapphuset på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2. Vid besöket får eleverna även besöka utställningen "Upplev teknik" i Chalmers Fuse – ett av Sveriges största makerspace. Där får de träffa studenter, ingenjörer och forskare och testa på teknik samt experimentera. Det viktigaste är inte att vinna utan att delta! Alla lag får ett diplom samt en rolig och lärorik upplevelse. Räkna med att hela besöket tar ca 2 h.

Syftet med teknikutmaningen Rädda Ägget är att stimulera teknikintresset hos unga, ge inblick i hur det kan vara att studera teknik och naturvetenskap på Chalmers samt kännedom om hur ingenjörer arbetar med att lösa olika problem.

OBS! Vi har plats för ett begränsat antal klasser - anmäl er så snart ni kan för att säkra er plats.

Lärarmaterial med tips och inspiration

Ta gärna del av lärarmaterialet för tips om hur du kan lägga upp lektionerna samt information om besöket på Chalmers.

(Öppnas i ny flik)

Välkommen att kontakta mig!

Catrine HenrikssonProjektledare för Chalmers Skolsamverkan, catrine.henriksson@chalmers.se