Creative Code

Bild 1 av 3
Creative Coding
logga
kollage

Creative Code är ett gratis initiativ som består av en serie workshops för unga tjejer mellan 11-15 år. Efter 10 veckor kommer deltagarna att hålla en konsert där de kommer att presentera vad de har skapat.

Se reportaget om Creative Code från SVT Väst

Kunskap, kreativitet och nätverkande

Creative Code erbjuder unga tjejer i åldern 11-15 år en unik möjlighet att utforska och experimentera med kodning och konst i en inspirerande och stöttande miljö. Vi på Chalmers tror på att stärka tjejer genom kunskap, nätverkande och kreativitet, och det är precis vad projektet Creative Code handlar om.

Genom veckovisa workshops under en period på 10 veckor kommer vi att introducera deltagarna till kodning i en kreativ miljö på Chalmers campus Lindholmen. De kommer träffa jämnåriga tjejer med liknande intressen och inspirerande förebilder. 16-20 tjejer välkomnas varje år. Deltagarna delas in i mindre grupper där varje grupp har en mentor.

Världen behöver fler tjejer inom teknik

Forskning visar att flickor till skillnad från pojkar generellt tappar intresset för ämnen som rör vetenskap och teknik innan de börjar gymnasiet. Därför vill vi visa att kodning är roligt! Världen behöver tjejer inom vetenskap och teknik, särskilt inom datavetenskap. De som fortsätter sin utbildning inom datavetenskap kommer få stora möjligheter till trygg anställning, bra arbeten och en självständig framtid.

Goda förebilder främjar bättre prestationer

Vi vill stärka unga tjejer. Creative Code är ett samarbetsprojekt som främjar det sociala kapitalet och ger deltagarna ett nätverk av kontakter. Forskning visar att ett högre socialt kapital är direkt kopplat till bättre prestationer inom vidareutbildning och ökad social integration. Därför riktar vi oss lite extra till tjejer i socioekonomiskt utsatta områden. I projektet får tjejerna möta kvinnliga förebilder och mentorer i form av lärare och doktorander, samt jämnåriga tjejer från olika delar av Göteborg. Mentorerna är en kontakt till vilka deltagarna kan vända sig till i framtiden när de söker information och råd om till exempel vidareutbildning och framtida arbeten.

Creative Code öppnar dörrarna till Chalmers

Projektet håller till på Chalmers Campus Lindholmen. Vi vill introducera tjejerna till vår miljö och det kreativa utrymmet som finns här. Med detta hoppas vi att underlätta steget att söka sig till en teknisk utbildning. Creative Coding är initierat av institutionen för data- och informationsteknik.

Hur går det till?

Projektet består av workshops där deltagarna kommer att skapa musik genom kodning tillsammans med andra tjejer i mindre grupper. Varje grupp kommer att ha en mentor och en lärare som stödjer deltagarna i processen. Deltagarna behöver inte ha några förkunskaper i kodning – det enda som krävs är ett intresse av att träffa andra människor och göra experiment. Sessionerna sker kvällstid varje torsdag i 10 veckor på Chalmers campus Lindholmen. De 10 veckorna avslutas med en konsert där deltagarna kommer att uppträda med den musiken de har skapat genom kodning. Workshopparna hålls på engelska och deltagarna behöver ha med sig sin skoldator.

Aktiviteten startar 21 mars 2024 och avslutas med en konsert i juni. Mer information om projektet, aktuellt schema och anmälan hittar du på Creative Code:s engelska webbplats.

Kontakta oss gärna för mer information genom att maila till creative.coding.cse@chalmers.se.

Anmälan

Du anmäler dig genom att skicka ett mail till creative.coding.cse@chalmers.se.

I mailet inkluderar du:

  • Ditt namn
  • Ditt personnummer
  • Dina föräldrars namn samt deras kontaktuppgifter (epost och telefonnummer)

Sista anmälningsdag är 15 mars.