Upplev datavärlden med Girls Code Club

Bild 1 av 1
Logga för Girls Code Club

Har du någonsin undrat varför en annons för träningsskor dyker upp på Instagram just när du har skaffat gymkort? Eller hur Spotify komponerar spellistor med musik du älskar men inte visste fanns innan appen föreslog det? Nästan som att din telefon är din vän och vet exakt vad du gillar! Men hur? Svaret är dataanalys.

Vad är Girls Code Club?​​

Girls Code Club (GCC) välkomnar tjejer som studerar på gymnasiet att delta i ett kodnings-bootcamp under tre sommarveckor. Det är ett fantastiskt tillfälle att ta dina första steg in i en värld av dataanalys, och träffa andra blivande entusiaster.

Behöver jag kunna något om programmering?

En viktig del i att koda är faktiskt att lista ut hur du löser ett problem, ibland med hjälp av lite matte. Du kommer därför att få som mest ut av GCC om du är en person som gillar att lösa gåtor. Med det i åtanke är evenemanget till för nybörjare, och det är inte nödvändigt att kunna något om programmering sedan tidigare. Allt du behöver är en dator och massor av nyfikenhet!

En dag på GCC:s bootcamp

Varje dag börjar med att gruppen samlas. Lärare och kunniga inom IT presenterar olika områden och applikationer inom datavetenskap. Efter lunchrasten delas ni upp i mindre grupper och hjälps åt att arbeta med era uppgifter. Ni har hela tiden stöd av instruktörer. Som hemläxa får du ett eller ett par kapitel i en rolig bok att läsa.

Vad tar jag med mig från GCC:s bootcamp?

Som deltagare kommer du att arbeta med erfarna lärare, utforska programmering och analysera data i en trygg och rolig miljö. Det är ett jättebra tillfälle att få känna på vad det innebär att programmera. I slutet av juli betalas ett bidrag på 2500 kronor ut, förutsatt att du närvarat och deltagit aktivt i bootcampet.

Vem kan ansöka?

Evenemanget riktar sig till tjejer som studerar på gymnasiet eller som just tagit studenten. Evenemanget kommer till stor del att hållas på engelska.

Allmän info 2023

När: från torsdag den 15:e juni till fredag den 7:e juli. Midsommarafton ledigt.
Schema: vardagar kl. 10:00 – 15:00. 45 minuters lunchrast.
Plats: GCC håller till både på Chalmers campus Johanneberg samt campus Lindholmen

Lunch ingår inte, men du har tillgång till mikrovågsugnar och det finns gott om lunchrestauranger på området. GCC hålls på engelska.

Har du frågor? Skriv till: girlscodeclub.cse@chalmers.se

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 maj och anmälan är nu stängd.

Bild på arrangörerna
Ana, Francisco and Ahmed

Vi som står bakom GCC

Ahmed Ali-Eldin Hassan: Jag kommer ursprungligen från Kairo, Egypten, där det är mycket sol. Jag flyttade till Umeå 2010 med önskan att både se isbjörnar och doktorera, men fick tyvärr bara uppfylla det "tråkiga" önskemålet. Jag flyttade sedan till USA 2017 till en delstat som jag fortfarande stavar fel och använder därför bara dess förkortning (MA). När jag anställdes på Chalmers 2020, firade hela världen min flytt genom att stänga ner pga pandemin... Jag brukade vara en medioker idrottare och en bättre basketspelare, men nu har jag blivit en tråkig pappa och en datavetare istället. Åh, och jag bodde i Indien i två år på 90-talet, vilket fortfarande känns som ett par år sedan

Ana Bove: Jag kommer ursprungligen från Uruguay, ett litet land i Sydamerika känt för sin fotboll och för att ha tre gånger så många kor än människor! Jag tog min kandidatexamen i Argentina och min master i Uruguay. Jag flyttade till Sverige för över 25 år sedan för att doktorera och sedan dess har jag jobbat på Chalmers. Jag har en dotter som börjar sitt vuxna liv och en tjock och lat men mysig katt! Min stora passion nuförtiden är hästar. Annars tycker jag om att läsa en bra bok en solig och varm dag eller att spela brädspel med vänner.

Francisco Gomes: Jag kommer ursprungligen från den nordöstra regionen av Brasilien som, naturligtvis, är den bästa regionen i Brasilien - ingen partiskhet! ;). Jag besökte Chalmers under min doktorsexamen och trivdes här. Därför bestämde jag mig för att flytta till Sverige i syfte att leva i ett samhälle mer inkluderande av HBTQIA-personer som jag själv. Jag älskar att spela tv-spel och brädspel och för mig är det enda som är bättre än ett roligt tävlingsspel ett utmanande samarbetsspel. Jag brinner för att undervisa, särskilt att få människor nyfikna och entusiastiska över programmering.

Chalmers jämlikhetspris till GCC

Jämlikhetspriset Chalmers Equality Award är ett årligt pris som delas ut på Chalmers till insatser som främjar jämlikhet och mångfald. En av pristagarna är gänget bakom Girls Code Club, se artikeln om jämlikhetspriset här.

​Support och sponsorer

GCC drivs av institutionen för data- och informationsteknik vid Chalmers och Göteborgs universitet. Vi tackar Chalmers styrkeområde Information och kommunikationsteknik, grundutbildningen för Elektro- data och IT (EDIT GRU) och alla företagssponsorer som gjort GCC möjligt.

Sponsorer

Tidigare GCC

GCC ägde rum för första gången sommaren 2021, läs några kommentarer från våra deltagare: 

"Vi vill tacka er för den här chansen, och allt ni lärt oss. Det har varit svårt att vakna så här tidigt under sommaruppehållet men vi som grupp har haft väldigt roligt tillsammans och har fått nya vänner"

"Jag vill tacka er för att ni är fantastiska lärare och lär oss programmering på bara tre veckor"

Artikel: Daniella, Catherine och Chloe berättar

Tre tjejer från Girls Code Club 2022 berättar om hur kursen väckt deras intresse för kodning.

presentationsmaterialPoster 2023 (Öppnas i ny flik)
Filtyp::pdf 464 KB
Senast ändrad: