Vinnare utsedda i Chalmers Rädda Ägget 2023

Bild 1 av 7
Upplev teknik och experiment
Intervju av konstruktörerna
Spänningen stiger när konstruktionen faller
Chalmers studenter testar konstruktionen
Hörseltest
Kodning
Mingel på Upplev Teknik

Ingenjörsutmaningen Rädda Ägget är en av Chalmers största årliga händelser för att stimulera ungas intresse för teknik. Varje år i november tar sig femteklassare från hela regionen till Chalmers för att tävla med sina finurliga konstruktioner. I år var det drygt 2 000 elever plus medföljande lärare och föräldrar på plats på Chalmers campus Johanneberg.

Upp mot 150 unika konstruktioner och presentationer testades och granskades av en expertjury. Av dessa har totalt tre vinnare valts ut i kategorierna; den tekniskt smartaste konstruktionen, den roligaste och mest kreativa konstruktionen och den bästa presentationen. En otroligt svår uppgift då det i år fanns många kreativa och smarta konstruktioner att välja mellan. De vinnande bidragen och motiveringen presenteras nedan.

De tre vinnande klasserna kommer tillbaka till campus i samband med Chalmers Nobelföreläsning i december. Inför en fullsatt hörsal får eleverna ta emot sina pris ur den besökande Nobelpristagarens hand till ljudet av högljudda applåder.

2023 års vinnande klasser och motiveringar

Den tekniskt smartaste konstruktionen - Gummibandshönan från Aspenässkolan

Den tekniskt smartaste konstruktionen - "Gummibandshönan" från Aspenässkolan

Bland de många imponerande bidragen sticker Gummibandshönan ut, främst med sin innovativa dämpningsanordning, men även med och ett fint helhetsintryck. Genom en effektiv användning av gummiband lyckades konstruktörerna hålla ägget säkert i hönans inre, utan att använda en fallskärm för att bromsa fallet. Fallet var ett att de mest estetiska under hela tävlingen, då konstruktionen av hönans vingar skapade en illusion av att den svävade graciöst ner mot golvet. Därför är Gummibandshönan en självklar vinnare för tekniskt smartaste konstruktion!

Den roligaste och mest kreativa konstruktionen - “Lilla spöke-Tén” från Leteboskolan

Den roligaste och mest kreativa konstruktionen - “Lilla spöke-Tén” från Leteboskolan

Lilla spöke-Tén imponerade på juryn med sin kreativa och minst sagt skräckinjagande design. Med ett väl sammanhållet estetiskt spöktema märktes det att konstruktörerna hade lagt ned mycket tankekraft på att skapa ett välgjort bidrag ner till minsta detalj. En extra eloge ges även till fallskärmen som var dekorerad och formad likt ett spöke, och därmed gav intrycket av att det var ett riktigt hemsökt slott med ett svävande spöke som kom flygande mot juryn. Detta är ett bidrag som inte bara lyckades rädda ägget, utan även gjorde det med stor originalitet och på ett estetiskt tilltalande sätt!

Den bästa presentationen - ”Flygsvampen” från Askimsskolan

Den bästa presentationen - ”Flygsvampen” från Askimsskolan

Denna presentation är både kreativ och finurlig. Den innehåller både en loggbok och en egen skiss på uppfinningen. Genom att kombinera dessa element på ett bra sätt skapas en engagerande och unik presentation som sticker ut på ett estetiskt tilltalande sätt. Man blir glad av presentationen! Den visar inte bara upp en innovativ idé, utan ger oss också möjlighet att enkelt följa processen bakom kulisserna. Presentationen imponerade på juryn och tog publiken med storm. Stort grattis till en välförtjänt seger.

Tack till alla som deltog

Stort tack till alla elever och lärare som deltog i årets Rädda Ägget och Upplev teknik.
Anmälan för medverkan i nästa års Rädda Ägget 2024 öppnar i maj. Missa inte det!

Presentationer - Rädda Ägget 2023

Se alla presentationer från samtliga lag.

(Öppnas i ny flik)