Teknikåttan - kunskapstävling för alla Sveriges åttor!

Bild 1 av 1
Chalmers campus på hösten.

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta - Teknikåttan är både en resurs för lärare och stimulerande för elever.

Teknikåttans webbplats

Du hittar frågor från tidigare år på Teknikåttans webbplats​, där du också hittar ytterligare information om hur tävling...

Fakta om Teknikåttan

​Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal.

Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta en vardagsförankring och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Teknikåttan delar in Sverige i elva regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet. Se vilka kommuner som ingår i Chalmers region​.

Teknikåttans årliga regionfinal

I Teknikåttans regionfinal fylls Chalmers med förväntansfulla elever från hela Västra Götalandsregionen. De sex tävlande lagen ska bli tre innan det till slut koras en vinnande klass som får åka till riksfinalen. Även om det bara är tre elever från varje klass som tävlar, får hela klassen åka med och heja på samt delta i frågesport, hjärngympa och en kemishow med experiment.

Har du frågor om Teknikåttan på Chalmers, kontakta gärna dorotea.blank@chalmers.se​​.

Regionfinalen 2022

Det blev en jämn kamp mellan lagen, Paradisskolan från Trollhättan tog ledningen och vann med några poängs marginal. Emma Jaeger från det vinnande laget säger glatt:

– Det känns riktigt bra. Det roligaste med att tävla är spänningen, adrenalinet och att få vara här!

Erik Wadman och Simon Lindgren var också med i det vinnande laget, Simon berättar att teknik och fysik är bland de roligaste ämnena i skolan och han har funderingar på att välja en teknisk inriktning på gymnasiet.

Även lärarna är positivt inställda till tävlingen och säger att det skapar en särskild känsla i klassen att få göra detta tillsammans.

– Teknikåttan skapar samhörighet där eleverna får lyfta varandra. Det blir en vinst för hela klassen som får jobba mot ett gemensamt mål, säger Maria Lindvall, lärare på Paradisskolan.

Vinnare 2022

  • 1:a plats: Paradisskolan, Trollhättan
  • 2:a plats: Sandgärdsskolan 8B, Borås
  • 3:e plats: Silvertärnan, Vänersborg
  • 4:e plats: Sandgärdsskolan 8F
  • 5:e plats: Stora Högaskolan
  • 6:e plats: Freinetskolan Bild och Form​

Välkommen att kontakta mig!

Dorotea BlankChalmers Skolsamverkan, dorotea.blank@chalmers.se