Kemi – aktiviteter och material för skolan

Bild 1 av 3
En person vid utrustning för att göra bioolja
En hand håller fram trämaterial
Bild från laboratorium för batteriåtervinning
Dagens kemitekniker har en viktig roll för att vi ska kunna få fram mer miljövänliga alternativ. Den här utrustning används till exempel för att ta fram nya effektiva och hållbara sätt att göra bioolja.

Genom aktiviteter för elever i olika åldrar och lärare vill vi bidra till att öka nyfikenheten på kemi- och kemiteknik, på ämnesområdets grundläggande betydelse i våra dagliga liv och för hållbar utveckling. 

Populärt slajmlabb för lågstadiet

Tillverkning av slajm i kemilaboaratorium
Fotograf: Johan Bodell

Under Vetenskapsfestivalen i Göteborg arrangerar doktorander på institutionen för kemi och kemiteknik ett mycket populärt slajmlabb i Chalmers kemilaboratorium för barn i förskoleklass. Slajmlabbet återkommer även under nästa års festival 15-26 april 2024.
För information om anmälan och tider rekommenderar vi att hålla utkik i information och program från Vetenskapsfestivalen.  

Skolsamverkan gymnasiet och grundskola under utveckling

På institutionen för kemi och kemiteknik vill vi bidra till att fler unga ska upptäcka allt fantastiskt och spännande som man kan gör inom kemiomårdet och kanske så småningom välja en utbildning inom kemiteknik. Därför håller vi på att utveckla våra samarbeten, aktiviteter och besök för grundskola och gymnasiet.

Det kan handla om att doktorander och forskare/lärare åker på besök till en skola, berättar om sin forskning och ger eleverna en inblick i vad man kan göra som kemitekniker eller att vi tar emot besök från skolor i Chalmers Kemihus och laboratorium.Tidigare har vi några gånger om året bjudit in elever och lärare till något vi kallat Marie Curie dagarna. I samarbete med Nösnäsgymnaiet har vi även hålit i en projektkurs där gymnasieelever, doktorander och företag inom kemiområdet knutits ihop. Vi har inga nya datum planerade för Marie Curie dagarna och kursen pågår inte längre men vi arbetar med att hitta nya former för liknande  aktiviteter och koncept framöver. 

Är du och/eller din skola intresserad av att få information om aktiviteter, projekt och besök som vi planerar rekommenderar vi dig att prenumerera på Chalmers nyhetsbrev för skolsamverkan. Formulär för anmälan till nyhetsbrevet finns under länken nedan. 

 

Ta del av Chalmers spännande skolaktiviteter!

Prenumerera på Chalmers nyhetsbrev för grund- och gymnasieskolan och håll skolan uppdaterad!

(Öppnas i ny flik)

Tips: filmmaterial och lekfullt lärande

Filmmaterial kemins grunder (i första hand högstadiet)

Organisationen Molecular Frontiers och Chalmers tekniska högskola har tagit fram filmer som kan användas i skolan. Filmserien består av sju delar och är producerad av Molecular Frontiers och Eoscene Productions, i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg, med stöd av Hasselbladsstiftelsen. Filmerna kan användas i kemiundervisning – i första hand för högstadiet – som introduktion till olika kursmoment.

Filmprojektet Kemins grunder del 1 av 7 av organisationen Molecular Frontiers och Chalmers

Copyright Bokmakaren

Kemi med Alfons Åberg – En resa i molekylernas värld 

Kemi med Alfons Åberg på Alfons kulturhus i Göteborg är ett koncept utvecklat av Chalmers tillsammans med kulturhuset. Det riktar sig till elever i förskoleklass och första klass.​

Mer information och kontakt Alfons Åbergs kulturhus