Rymden – aktiviteter för skolan

Bild 1 av 2
Natthimmel.
Rymdteleskop.

Onsala rymdobservatorium vill göra radioastronomi och forskning om universum och jorden tillgängliga också för dig som går i skolan. Här finner du information om aktiviteter för skolor och skolungdomar. 

Rymdskolan

Bringing the universe into your classroom! Chalmersastronomer bjuder tillsammans med andra rymdentusiaster in till ett spännande rymdprogram för högstadie- och gymnasieelever. Målet är att bjuda in till astronomi, fysik och matematik genom intressant och aktuell forskning samt via personliga möten mellan elever och forskare. Aktiviteterna är kopplade till kursplan och eleverna får möjlighet att jobba hands-on genom att till exempel jämföra bilder på galaxer. En del av momenten kan komma att hållas på engelska och ger ytterligare en möjlighet för eleverna att vässa sina engelskakunskaper.

Är du intresserad av att låta din klass delta i en lektionsserie så hör av dig till oss för mer info. Mejla till Kiana Kade på kiana.kade@chalmers.se.

Rymdskolans hemsida är under uppbyggnad på rymdskolan.see.chalmers.se.  

Frågestund med en astronomiforskare

Vad sägs om en frågestund om rymden med en forskare? Med ett onlineverktyg som Zoom eller Teams kan din klass få prata om astronomi, rymden och jordforskning med en vänlig expert. En frågestund går på ca en halvtimme, start gärna kl 09:30 eller 14:00. Vi tar gärna emot önskan om frågestunder på engelska. Skicka förfrågningar till robert.cumming@chalmers.se 

Prao för grundskoleelever

Vill du göra din prao på Chalmers och på Onsala rymdobservatorium? Skicka mejl till robert.cumming@chalmers.se om du är intresserad.

Projektarbete med SALSA för gymnasieelever

SALSA ("Sicken attans liten söt antenn") är små radioteleskop med 2,3 m diameter som byggts på Onsala rymdobservatorium. De används för att introducera elever, studenter och lärare till radioastronomins spännande värld. Vi kan handleda gymnasieprojekt där du använder teleskopen för att undersöka Vintergatan och hur den rör sig. Är du intresserad av gymnasieprojekt, hör av dig till robert.cumming@chalmers.se.

Rymdteleskop mot natthimmel.

Boka studiebesök på Onsala rymdobservatorium

Chalmers besökscentrum för rymdteknik och astronomi ligger mitt bland teleskopen vid Onsala rymdobservatorium. Besök våra teleskop, ta del av utställningen och ta chansen att ställa frågor om rymden och jorden.

Vanligtvis kan vi ta emot studiebesök från skolklasser (10-50 personer) i alla åldrar (ej förskolor). Programmet kan anpassas till klassens behov. ​

Studiebesök