Avdelningen för terahertz och millimetervågsteknik

Bild 1 av 1
Bild på arbete på forskningsavdelningen TML

Vi arbetar med innovativ teknologi inom terahertzspektrat (0,3–10 THz) med applikationer som sträcker sig från grundläggande vetenskap till framtida trådlösa sensorer och kommunikationssystem. I dag är terahertz-teknologin ett oumbärligt verktyg för rymdvetenskap, i hopp om att få grundläggande kunskap om ursprunget till vårt universum och för atmosfärisk vetenskap - forskning som är direkt relaterad till utmaningar som rör vår miljö och effekter av klimatförändringarnas.

Mittemellan det synliga ljuset på den korta våglängdssidan och radiovågorna på den långa våglängdssidan, har submillimetervågstrålning eller terahertzvågstrålning länge ansetts vara det sista okända vetenskapliga gapet i det elektromagnetiska spektrumet. Detta är den del av spektrumet där optisk teknik och mikrovågsteknik möts. Vår forskning syftar till att stänga det här gapet och lysa upp den sista mörka delen av det elektromagnetiska spektrumet.

Med ett starkt arv från arbete med instrumentering för radioastronomi fokuserar vi vår forskning på följande huvudämnen:

  • Lågbrusenheter och kretsar
  • Supraledande terahertzdetektorer
  • Terahertz-tekniker för biovetenskapliga tillämpningar
  • Terahertz elektronik och system

Vi tillverkar unika terahertz-komponenter i vår toppmoderna nanotillverkningsanläggning på MC2 och utvärderar demonstratorer i vår förstklassiga terahertz-karakteriseringsanläggning Kollberg-laboratoriet.

Våra utbildningsaktiviteter inkluderar kurser i kretsteori, mikrovågsteknik, fysik, mikroelektronik och fysik i halvledarkomponenter på grund- och forskarnivå.

Publikationer i Chalmers Research

Vi dokumenterar kontinuerligt vår forskning i Chalmers databas Research. Via den här länken kan du se våra senaste publikationer