Sara förvandlar experters kunskap till engagerande lärande för tusentals anställda.

Som lärandeexpert på SKF utvecklar hon digitala kurser, samordnar utbildningar och stöttar chefer i hur deras team kan lära sig nytt. En roll som behövs i en industri i snabb förändring.
– Jag brukar säga att jag aldrig behöver vara expert på själva ämnet som lärs ut. Det måste någon annan vara, men jag är expert på hur man lär sig.
På SKF samarbetar hon ofta med olika ämnesexperter, personer med fördjupning i teknik, AI eller säkerhetssystem och ser till att deras kunskap blir tillgänglig för alla.
– Jag brukar tänka på hur man ska paketera lärandet så att det går lättare att ta till sig, oavsett om man jobbar på kontor eller i en fabrik. Man kan inte bara sätta personal i ett rum en hel dag och bara ge information. Man måste hitta sätt att få med sig deltagarna och låta dem öva.
Det var det som hennes masterutbildning Lärande och ledarskap förberedde henne för.
– Det absolut viktigaste jag fick med mig var tryggheten att leda en grupp. Vi tränade mycket på det, och fick massor av praktiska verktyg för att skapa engagemang och ett bra upplägg i lärandet.
Man måste hitta olika sätt att få med sig deltagarna och låta dem öva
Under utbildningen övade hon och klasskamraterna på att hålla lektioner, filma sig själva och få feedback.
– Det var jättejobbigt att se sig själv först, men det gjorde verkligen skillnad och man utvecklades snabbt. En lärdom var att inte bara prata rakt ut, utan att hela tiden tänka: hur gör jag för att få med mig gruppen?
En av de saker hon ofta återkommer till i sitt jobb idag är strukturen hon fick med sig från utbildningen.
– Vi jobbade mycket med hur man planerar ett bra flöde i en utbildning, när man väcker intresse, när man förklarar, när man låter folk öva. Det där sitter fortfarande i ryggraden.
När hon sökte utbildningen trodde hon att hon skulle bli lärare – men hon valde att börja i näringslivet istället.
– Jag började själv plugga på Chalmers direkt efter gymnasiet och kände mig inte helt redo att gå in i klassrummet och lärarrollen direkt. Jag ville bygga mer erfarenhet först.
Efter examen började jobbade hon med att hålla i utbildningar på Volvo Cars. Senare arbetade hon som utbildningskonsult med att ta fram hela utbildningskoncept för olika företag. Vägen ledde senare till SKF för att jobba mer långsiktigt med lärande.
– Det roligaste är att jag får jobba med något som människor faktiskt tycker är viktigt. Nästan alla håller med om att lärande spelar roll, även om man kanske inte alltid vet hur det ska gå till.
Trots att hon trivs bra i sin nuvarande roll så kan hon någon gång I framtiden tänka sig att prova på att vara gymnasielärare.
– Det är en stor trygghet att utbildningen gör det möjligt att välja båda vägarna, både i skolan och i näringslivet.
Läs mer om utbildningen

Lärande och ledarskap, masterprogram
I den här unika masterutbildningen lär du dig att leda människor och organisationer. Efter avslutad utbildning har du kunskaper som gymnasielärare behöver och som företag efterfrågar. Utbildningen leder till både master- och ämneslärarexamen och är du antagen till en av Chalmers civilingenjörsutbildningar får du även en civilingenjörsexamen.