Camp Vera – ambassadörer

Emma, Elektroteknik

Porträttbild på Sara TellN​är jag var yngre var jag rädd att erkänna, till och med för mig själv, att jag gillar det tekniska, och jag vet att det fortfarande kan vara lite tabu för tjejer att gilla ämnen som matte och fysik. Men man ska inte vara rädd – det finns massor av tjejer som gillar samma sak. 

Camp Vera kommer att bli ett fantastiskt tillfälle att få hänga en helg tillsammans med andra tjejer som också gillar teknik och få prova saker som har med elektro-, data- och informationsteknik att göra.

Jag kommer ursprungligen fr​ån Värmland och har pluggat elektroteknik på Chalmers i snart fem år. Jag sökte mig hit för att jag vill jobba med något där jag kan vara med och förbättra framtiden och miljön. Då är elektroteknik en jättebra utbildning för man kan välja många olika spår som leder till jobb med robotar, vindkraft, elbilar eller medicinteknik. Möjligheterna är oändliga!​


Linnea, Informationsteknik

bild på Linnea

Innan jag började på Chalmers hade jag aldrig programmerat. Jag valde Informationsteknik för att jag visste att det finns väldigt många jobb inom branschen. Jag tycker om problemlösningen inom teknik, och att förstå hur saker fungerar. Det känns alltid väldigt tillfredsställande att lyckas lösa ett problem efter att ha bråkat med det ett tag.


Informationsteknik är brett och ger möjlighet att välja många olika vägar – en del pluggar spelutveckling, andra designar hemsidor. Somliga tycker datorgrafik är superintressant, och andra sitter mer med dataanalys. I somras jobbade jag på Astra Zeneca och fick lite insyn i hur programmering även kan hjälpa till vid design av läkemedel, vilket var supercoolt.

Du ska vara med på Camp Vera för att få en känsla för ifall du tycker teknik är kul. Under helgen kommer du att få chans att delta i workshopar, prata med studenter och träffa företag. Jag kände ingen tjej som pluggade på Chalmers när jag började, nu har jag lärt känna många tjejer som tycker att teknik är häftigt!


Malin, Medicinteknik

bild på Malin
Mitt namn är Malin, jag är 20 år och pluggar mitt andra år på Medicinteknik. Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av både matte och fysik, och redan i början av högstadiet hade jag bestämt mig för att jag skulle plugga på Chalmers och bli civilingenjör. När jag hittade Medicinteknik kändes det som ett självklart val, då jag fick möjlighet att plugga både matte och fysik, men även för att kunna göra direkt livsviktig skillnad för människor. 

Man kan tro att tekniska utbildningar är ”nördiga” och grabbiga, samt att det krävs ett stort intresse och erfarenheter inom teknik för att man ska tycka att det är kul. Men det stämmer inte. Tekniska utbildningar har så mycket mer att erbjuda, och alla typer av personer finns representerade vilket gör det så extremt kul! r att vara med på Camp Vera behöver du inte vara den mest teknikintresserade personen eller ha några erfarenheter, det gäller bara att vara öppen och nyfiken. Camp Vera är en fantastisk möjlighet att träffa likasinnade tjejer. Är du det minsta nyfiken på teknik så tycker jag att du ska ansöka till Camp Vera!

Matilda, Automation och mekatronik

bild på MatildaUnder mitt sabbatsår efter gymnasiet hade jag ett jobb där jag blev jag introducerad till robotar och programmering, vilket jag tyckte var väldigt fascinerande och kul. Automation och mekatronik var verkligen rätt utbildning för att få fortsätta utforska mitt nyfunna intresse. Teknik innefattar så många olika områden och med en utbildning inom teknik så kommer man kunna arbeta med i princip vad som helst. Robotar, programmering, rymden, medicin, film och musik – you name it. Kvinnor i teknikbranschen har tidigare varit en sådan ovanlighet. Det är först nu vi börjar se kvinnor på tungt tekniska positioner, som spränger det tabubelagda teknikintresset som faktiskt många av oss tjejer har.

Ibland kan det kännas svårt att förstå vad våra utbildningar innebär och vad man faktiskt håller på med som ingenjörsstudent. Camp Vera är till för att du ska få prova på och se med dina egna ögon. Du får känna på hur det är att pilla med datorer, robotar och annat kul. Du får lyssna och prata med tjejer som studerar eller har studerat på Chalmers och hur de har hamnat där de är idag. Hos oss är man välkommen exakt som man är. Det är det som gör Camp Vera och Chalmers så bra, vi alla är olika och har hittat vår plats på vårt eget sätt.

Alice, Elektroteknik

bild på AliceJag valde att läsa Elektroteknik för att jag ville vara med och utveckla ny teknik som kan hjälpa människor på olika sätt. Till en början var jag främst intresserad av att utveckla olika former av sjukvårdsteknik, men efter hand har jag insett att det går att göra så mycket mer än det. Till exempel att utveckla olika sorters robotar, energisystem, elbilar eller proteser. Jag tycker att det är väldigt viktigt att visa tjejer hur kul det här är – och att det är till för alla!

För tre år sedan var jag själv en av deltagarna på Camp Vera. Före eventet var jag väldigt nervös och jag hade ingen aning om vad jag skulle vänta mig. Trots detta jag var ändå tillräckligt nyfiken på Chalmers och ingenjörsutbildningar för att våga ta steget att söka och det har jag verkligen inte ångrat! Så fort helgen drog igång släppte all nervositet och jag hade en superspännande och jätterolig helg som verkligen fick mig att öppna ögonen för elektroteknik. Jag har alla möjligheter att forma min egen framtid, mycket tack vare Camp Vera. 

Sidansvarig Publicerad: on 12 jan 2022.