Camp Vera

– för tjejer som vill forma framtiden

Uppdatering 2020: På grund av Covid-19-pandemin blir årets upplaga av Camp Vera uppskjuten

Chalmers bjuder hundra tjejer som läser tredje året på gymnasiet till en helg i Göteborg, med möjligheten att kika närmare på teknik och lära känna mängder av nya människor. Förutom spännande workshoppar och möten med förebilder i branschen blir det även en del programmering tillsammans med andra teknikintresserade. 
På inspirerande föreläsningar berättar människor i yrkeslivet om en bransch som formar framtidens tekniska lösningar och som längtar efter nytt blod. Chalmersstudenter fungerar som guider genom dagarna, ger ett smakprov av livet på campus – och utlovar en härlig fest på kvällen. 

Varför bara för tjejer?
Det har länge varit få kvinnliga sökande till program inom automation, mekatronik, elektro-, data- och informationsteknik. Vi på Chalmers tycker att det är både märkligt, eftersom företagen skriker efter tjejer, och framför allt synd, eftersom många på så sätt går miste om kreativa och roliga jobb i en bred och varierad bransch.
Med Camp Vera-projektet vill vi få fler tjejer att intressera sig för tekniska ämnen och öka insikten om vilka karriärmöjligheter som öppnar sig med en utbildning inom automation, mekatronik, elektro-, data- eller informationsteknik. 
För det handlar inte om ”nördar som programmerar dagarna i ända”. Det handlar om samarbeten, kreativitet, design och kommunikation för att forma världen och framtiden till det bättre.​

Hur kan jag vara med?
Du som identifierar dig som tjej och läser sista året på ett högskoleförberedande gymnasieprogram där matte 4, fysik 2 och kemi 1 ingår kan vara med och tävla om en plats. 

Vad ingår?
  • Två dagar fyllda med aktiviteter, workshoppar, föreläsningar och nätverkande​
  • Resa till och från Göteborg
  • Övernattning under helgen (i delat rum)
  • Samtliga måltider under evenemangsdagarna
  • En festkväll med middag tillsammans med de andra tjejerna​

Vem var Vera?​
Camp Vera har namn efter Sveriges första kvinnliga ingenjör Vera Sandberg. Hon antogs som 19-åring till kemistudier på Chalmers 1914 och var då den enda kvinnan bland 500 män. 
1917 examinerades hon från Chalmers som Sveriges första kvinnliga ingenjör. 

Sidansvarig Publicerad: må 09 nov 2020.