Vårens andra onlinedisputation gick som smort

Andreas Bengtsson, doktorand på avdelningen för kvantteknologi, försvarade framgångsrikt sin doktorsavhandling den 24 april. Det var vårens andra disputation som arrangerades helt online på MC2.
Bild på Andreas Bengtsson.På grund av virusutbrottet fick Andreas Bengtsson försvara sin avhandling "Quantum information processing with tunable and low-loss superconducting circuits" via videokonferenssystemet Zoom och framför en mycket liten publik i hörsalen Kollektorn.
 
Vi bad Andreas sammanfatta sina erfarenheter från den speciella dagen:
– Överlag tycker jag att det gick bra. Den stora nackdelen med att försvara online är att det är svårare att tolka kroppsspråket hos de som ställer frågor, vilket nog gjorde att mina svar blev mer utdragna. Jag var nog inte heller lika nervös som jag tror att jag hade varit om det varit en sal full av människor. Sen var det förstås tråkigt att inte kunna fira med nära och kära efter försvaret, säger han.
 
Betygsnämnden och opponenten, Dr. Hanhee Paik från IBM TJ Watson Research Center, USA, deltog också via Zoom. Dagens ordförande var MC2-professorn Åsa Haglund.
– Även om jag såklart hade föredragit en normal disputation så uppskattade jag att den sändes online så att vänner och kollegor från andra länder kunde följa den. Så jag rekommenderar varmt att fortsätta med livesändningar även i framtiden, men att opponent, betygsnämnd och andra intresserade såklart är med på plats, säger Andreas.
 

Vad handlar din avhandling om?

– Jag har jobbat med några olika ämnen som alla kopplar till kvantdatorer. Först av allt så har jag utvecklat och kvalificerat de tillverkningsprocesser i renrummet som vi nu använder för att bygga supraledandekretsar med låga förluster. Det var mycket jobb i renrummet samt med att sätta upp mätuppställningen på ett bra sätt, förklarar Andreas.
 
Han fortsätter:
– Sedan har jag använt de här kretsarna för att implementera två stycken kvantalgoritmer. Just nu är kvantdatorn för liten för att den ska kunna göra något som en vanlig dator inte kan, men vi visade att en av algoritmerna kan fungera för att lösa vissa typer av problem med användning i exempelvis logistik. Förhoppningsvis kan vi nu skala upp storleken på kvantdatorn och tackla problem som en vanlig dator inte klarar av.
 
Andreas framtidsplaner är att fortsätta sitt arbete utomlands:
– På grund av den nuvarande covid-19-situationen så har jobbsökandet gått långsammare än normalt. Men planen är att jobba med att utveckla kvantdatorer, fast i en mer industriell roll, i USA. Tills gränserna öppnas upp så fortsätter jag som postdoktorand här på Chalmers, säger han.
 
Ulf Andersson, IT-koordinator, höll ett öga på tekniken, medan Linda Brånell, administratör, bevakade över Zoom-systemet.
– Jag vill verkligen tacka dem båda för deras ansträngningar. Tekniken fungerade helt fläckfritt, avslutar Andreas.
 
Text: Michael Nystås
Foto: Privat
 

Publicerad: to 07 maj 2020.