​Nobelpristagaren Konstantin Novoselov lockade många till Palmstedtsalen i kårhuset. Foto: Johan Bodell​

Stort intresse när Nobelpristagaren gästade Chalmers

​Nobelpristagaren Konstantin Novoselov väckte stort intresse när han besökte Chalmers den 2 oktober. Många sökte sig till Palmstedtsalen i kårhuset för att se och höra honom berätta om sitt arbete med det nya materialet grafen.
Ermin Malic, docent på institutionen för fysik och föreståndare för arrangerande Chalmers grafencentrum, gav en kort introduktion av Novoselov:
– Det är en stor ära att få välkomna en så prominent gäst. Jag är övertygad om att ni alla känner Konstantin och är välbekanta med hans forskning, sa han. 
Bild på Konstantin Novoselov.
Konstantin Novoselov är professor på University of Manchester. 2010  tilldelades han Nobelpriset i fysik för sitt banbrytande arbete med just grafen. Han har gästat Chalmers tidigare, inte minst i samband med den stora flaggskeppsinvigningen för några år sen. Nu var han tillbaka i samband med initiativseminariet "2D materials beyond graphene" den 1 och 2 oktober.
– Vi har redan gjort mycket jobb i samarbete med Chalmers. I dag ska jag dock prata mer om historien bakom grafen, vart vi är på väg nu mot andra tvådimensionella material och till och med bortom heterostrukturerna. Anledningen till att vi fortfarande ger grafen så mycket uppmärksamhet är för att det har en uppsättning oerhört intressanta egenskaper. Det är därför vi har forskningsflaggskeppet om grafen, sa Konstantin Novoselov.

Bild på Konstantin Novoselov.I sin föreläsning "van der Waals heterostructures" gav Konstantin Novoselov en historik om grafen och en aktuell uppdatering av nuläget och framtiden för materialet.
– Forskningens mest aktiva inriktning de senaste åren har varit så kallade 2d-ferromagnetiska material. Det är viktigt eftersom vi behöver skilja på rymddimensionalitet och spinndimensionalitet, sa Novoselov.
Nobelpristagaren såg en framtid där utvecklingen pressar fram nya experiment som inte är möjliga att genomföra idag, något han benämnde som science fiction. Han pratade bland annat om nya kristaller och naturligt förekommande heterostrukturer.
– Det låter som science fiction att vi kan göra det, och det är också därför som det är så överraskande att se vilken kvalitet vi kan få på "stackarna" och vilka infrastrukturer vi kan uppnå. Men resultaten kommer inte av sig själva, du staplar inte bara de här "stackarna" ovanpå varandra och får trevliga gränssnitt. Bakom ligger en väldigt specifik process, sa Konstantin Novoselov.

Bild på Vincenzo Palermo.Vincenzo Palermo (t v), professor på institutionen för industri- och materialvetenskap och vice föreståndare för Graphene Flagship, var väldigt tydlig med framtidsutsikterna för grafen, och talade sig varm för kommersiella produkter som innehåller materialet och som redan nu finns på marknaden. I sin föreläsning "Applications of 2D materials in a 3-dimensional world" nämnde han allt från tennisracketar och lättviktskläder, till hörlurar med fantastiskt ("jaw-dropping") ljud och – lasagne! Det var dock lite oklart hur nära det sistnämnda ligger ett förverkligande i tiden.
– Men det har gått ovanligt snabbt. Forskningen påbörjades så sent som 2004, och redan 2010 hade man utvecklat de första kommersiella produkterna, sa Vincenzo Palermo.
Samtidigt höjde han ett varningens finger för fejkprodukter som rider på grafenvågen, och påstås vara grafenbaserade utan att ha tillräcklig täckning för det:
– Det betyder inte att produkterna är dåliga, men de behöver analyseras noga för att vi ska veta om de är seriösa, sa Vincenzo Palermo.

Bild på Yury Gogotsi.Bland talarna fanns även den Nobelpristippade ryske materialforskaren Yury Gogotsi (t h) från Drexel University i Philadelphia, USA. Han medverkade med en föreläsning med titeln "Metallically Conducting Carbides and Nitrides (MXenes) Enable New Technologies", som handlade om hans banbrytande batteriforskning.

Över 100 deltagare registrerade sig till seminariet; ett tecken på att ämnet fortfarande attraherar och väcker intresse. En bred publik bänkade sig i Palmstedtsalen; allt från studenter och forskare till allmänhet och företagare.
Vi haffade en besökare i mängden och bad om ett omdöme. Hen hade framför allt kommit för att lyssna på Konstantin Novoselovs föredrag:
– Novoselov var en fantastisk talare med en ovanlig förmåga att popularisera forskningen och göra den intresseväckande. Grafen framstår helt klart som ett levande forskningsområde under ständig utveckling, sa hen. 

Det bjöds på ett intensivt program med totalt 18 inbjudna talare från Europa och USA; bland dem Frank Koppens, Instituto de Ciencias Fotónicas (ICFO), Spanien, Paulina Plochocka och Bernhard Urbaszek, Centre national de la recherche scientifique (CNRS), Frankrike, Thomas Müller (Wien universitet, Österrike), Kristian Thygesen (Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Danmark och Miriam Vitiello (National Research Council, Italien). Chalmers representerades av Timur Shegai, institutionen för fysik, Saroj Dash, institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap – MC2 – och Vincenzo Palermo, institutionen för industri- och materialvetenskap.

Det fanns även en posterutställning som många passade på att ta del av.

Det är excellensinitiativet Nano som varje år bjuder in till ett stort seminarium. I år hade man lämnat över huvudansvaret för arrangemanget till Chalmers grafencentrum, som är ett paraply för all forskning på Chalmers på atomiskt tunt 2D-material.

Centrumföreståndaren Ermin Malic var mycket nöjd med seminariet:
– Seminariet erbjöd en fantastisk överblick över de enastående egenskaperna och den lovande tekniska potentialen i 2D-material. Jag hoppas att det kan ge en puff på Chalmers för att ytterligare undersöka 2D-material bortom grafen, säger han.

Initiativseminariet arrangerades av en kvartett bestående av Ermin Malic, Cristina Andersson, Susannah Carlsson och Debora Perlheden.

Text: Michael Nystås
Foto: Johan Bodell
Foto på Yury Gogotsi och Vincenzo Palermo: Michael Nystås

Sidansvarig Publicerad: fr 11 jan 2019.