Stolt mottagare av Stiftelsens pris

Chalmeristen och MC2-forskaren Simon He belönades med det prestigefyllda Stiftelsens pris 2015 för sina insatser. Vi var med när han tog emot sin utmärkelse ur rektor Stefan Bengtssons hand. "Jag är rörd och stolt över att få Stiftelsens pris", säger Simon He.
Simon He och Chalmers rektor Stefan Bengtsson.
Det var i samband med den festliga lanseringen av Chalmers Ventures häromveckan som Simon He kallades upp på scenen. Dånande housemusik dunkade ur högtalarna och stroboskoplamporna pulserade i takt med den.

Stefan Bengtsson – som var MC2:s förste prefekt när det begav sig – var stolt över Simon He:
– Särskilt med tanke på min egen bakgrund på MC2 är jag väldigt stolt över dig. Bra jobbat, Simon – och grattis! sa Bengtsson från scenen.

Han passade på att ge en kort bakgrund till priset:
– Det tilldelas en anställd som gjort extraordinära insatser för Chalmers. Med tanke på att stiftelsen och Chalmers investerat mycket pengare i Chalmers Ventures ville man ge priset till en person på entreprenörskapsområdet.

Därefter ropades Simon He upp på scenen, och rektorn vände sig direkt till pristagaren:
– Det är ett personligt pris och också ett pris som kan användas i din verksamhet på Chalmers. Du är anställd på MC2 och arbetar med mikrovågsteknologi, och får priset för att du utecklat en ny teknologi som du, med stöd från Chalmers entreprenörskola, baserat ett framgångsrikt företag på – Wyberry Technologies.

Bengtsson framhöll att årets pristagare ligger helt i linje med Chalmers visioner om nyttiggörande och entreprenörskap.
– Att vi ger priset till dig kommer förhoppningsvis att stimulera många andra studenter och anställda att ta samma steg, sa han.
Stefan Bengtsson, Simon He och hustrun Wen Wu.
Vi var med när Simon He tog emot sitt pris, och fick en kort pratstund direkt efter utdelningen.
Hur känner du dig så här sekunderna efteråt?
– Jag är väldigt hedrad. Faktum är att jag har svårt att förstå att det är riktigt sant. Det är en stor ära, säger Simon.
Har du bestämt dig för vad du vill göra med priset?
– Ja, jag vill använda pengarna för att utveckla masterstudenternas utbildning på Chalmers. Det finns många projekt  där de inte får en riktig chans att arbeta med riktigt skarpa problem och riktig hårdvara. Jag vill utveckla det genom att ha några projekt som verkligen korsar industrin och där studenterna får lösa de allra senaste problemen. På det sättet kan vi ge dem bra erfarenheter som gör att företagen vill anställda dem omedelbart. Studenterna får också känna att Chalmers utbildning är nära industrin och verkligheten.
Är det alla masterprogram du tänker på eller några särskilda?
– Det gäller naturligtvis de som är relaterade till den teknologi jag arbetar med – trådlös kommunikation, mikrovågs- och nanovetenskap. Det är där jag har min bas just nu.
Simon He åker snart på semester med hustrun Wen Wu.
Den personliga delen av priset tror Simon kommer att gå till en semesterresa för honom och hustrun sedan 2011 – Wen Wu – som också närvarade under prisutdelningen:
– Jag jobbar normalt väldigt hårt och har mycket övertid och många sparade semesterdagar. Chalmers brukar mejla mig och klaga på att jag aldrig tar ut någon semester. Därför vill jag försöka ta med mig min fru på en resa där jag kan slappna av från jobbet. Tiden går så väldigt snabbt, säger Simon.

Text och foto: Michael Nystås
Sidansvarig Publicerad: on 17 feb 2016.