Skidstjärnan vässar åkningen med teknik från Chalmers

Effektmätande smarta stavhandtag från Chalmers ska bidra till skidåkaren Lina Korsgrens tredje Vasaloppsseger. "Staven och effektmätningen kan hjälpa mig att växla upp ännu ett steg", säger hon i ett nyhetsinslag på SVT Sport den 16 juni.
Bild på Johan och Lina.Det nya handtaget har sensorer som mäter effekten i stavtagen och kan monteras på vilken stav som helst. Lina Korsgren har nu börjat använda uppfinningen i sin träning:
– Handtaget är lite tjockare än ett vanligt handtag, men jag ser det bara som en fördel för då behöver man inte krama staven lika hårt. Det kan bara vara positivt med mindre belastning på armbågarna, men annars känns det precis som vanligt, säger hon till SVT Sport.

Data från handtagen skickas till mjukvara som analyserar varje enskilt stavtag. Det gör det möjligt att justera de riktigt små detaljerna i åkningen. Lina Korsgrens tränare, den tidigare elitcyklisten Mattias Reck, säger i tv-inslaget:
– Lina är ju redan otroligt duktig, men det betyder att om hon ska bli ännu bättre är det små saker man kan jobba med. Effektmätning är verkligen ett sådant nästa steg. Jag är helt övertygad om att vi ska göra henne ännu starkare.

Johan Högstrand, vd på Skisens AB, och skidåkaren Lina

Korsgren med skidstavarna vars handtag bygger på teknik
från Chalmers. Foto: Mattias Reck

Bakgrunden till det nya handtaget är ett kandidatarbete som 2016 handleddes av Dan Kuylenstierna, docent vid avdelningen för mikrovågselektronik på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap – MC2 – på Chalmers, och dåvarande postdoktoranden Szhau Lai vid samma institution.
– Szhau Lai som vid tiden nyligen hade disputerat visade ett brinnande intresse för sensorer och inbyggd elektronik. Via styrkeområde Materialvetenskap och Chalmers Sport & Teknologi gavs han möjlighet att jobba med sensorlösningar och undervattenskommunikation för simning.  Idén till stavhandtagen kom som en spin-off från detta arbete, berättar Dan Kuylenstierna.

Johan Högstrand, student i automation och mekatronik, var en av studenterna. I gruppen ingick även chalmeristerna Henrik Gingsjö, Jeanette Malm, Theo Berglin, Mathias Tengström och Marcus Bengths.

Bild på Dan KuylenstiernaEfter kandidatarbetets slut fortsatte studenterna att utveckla handtaget med stöd från Vinnova. 2017 tog de hem segern i affärsutvecklingstävlingen Chalmers Ventures Startup Camp. Det bidrog till att de kunde grunda bolaget Skisens AB, med Johan Högstrand som vd. Dan Kuylenstierna är delägare och medgrundare:
– Med de stora variationer i före som råder vid skidåkning är effektmätning nödvändigt för att skatta prestation. Det är vår övertygelse att det på sikt kommer få större betydelse för skidor än det idag har inom cykel. Teknikens stora betydelse i längdskidor gör det också viktigt att mäta i fält under realistiska förutsättningar, säger Dan (bilden till höger).

En som tidigt snappade upp ryktet om företaget är den tidigare förbundskaptenen för skidskyttelandslaget, Wolfgang Pichler. Pichler sa omgående att "effektmätning är en revolution för skidåkningen" och fick förbundet att satsa på ett samarbete med Skisens. Dan Kuylenstierna lyfter vikten av detta arbete och ser det som helt avgörande till att företaget har kommit till det läge där man är idag.
– Det är oerhört värdefullt med personer som Wolfgang som vågar satsa på det som är nytt även om nyttan ligger flera år fram i tiden, säger han.

Nu är företaget framme vid en produkt som öppnar för en bredare marknad med fler partners. Nyligen har man alltså börjat samarbeta med Lina Korsgrens skidåkarstall Team Ramudden, där Mattias Reck är anlitad som chefstränare via företaget Guided Heroes.
– Det är väldigt spännande att få chansen att tillämpa min erfarenhet och kunskap inom effektbaserad träning på en ny sport. Inom skidsporten har man ofta bara pulsmätare, men med effektmätare i stavarna kan du se hur hårt du trycker på i varje sekund, det ger helt nya möjligheter, säger Mattias Reck i ett pressmeddelande.

Dan Kuylenstierna är också vice föreståndare för Chalmers Sport & Teknologi, en satsning som kopplar samman akademisk forskning och idrott i en rad projekt. Till hösten kommer han att leda den nya kursen "Digitalization in Sports" inom ramen för Chalmers nya utbildningssatsning Tracks, tillsammans med Moa Johansson vid institutionen för data- och informationsteknik.
– Vi har fått 22 sökande som i grupper kommer jobba med fem olika utmaningar från sportens värld, avslutar Dan Kuylenstierna.

Text: Michael Nystås
Foto på Johan Högstrand och Lina Korsgren: Mattias Reck
Foto på Dan Kuylenstierna: Michael Nystås

Kontakt:
Dan Kuylenstierna, docent, avdelningen för mikrovågselektronik på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap MC2, Chalmers tekniska högskola, dan.kuylenstierna@chalmers.se

Se inslaget på SVT Sport >>>

Läs mer om effektmätare för längdskidåkning >>>

Publicerad: fr 03 jul 2020.