Gruppbild på författarna.
​Den kommande boken "Kvantfysiken och livet" är skriven av fr v Joar Svanvik, Göran Johansson, Ingemar Ernberg, Göran Wendin och Tomas Lindblad. Foto: Ulf Sirborn​

Ny bok förenar kvantfysik och biologi

​Sju års arbete är över. Den 16 mars utkommer boken som förenar kvantfysik och biologi. Bland författarna finns MC2-professorerna Göran Johansson och Göran Wendin. "Det är inte så många medicinare och biologer som tagit på sig kvantfysikaliska glasögon tidigare", säger Göran Johansson.
Bokomslag."Kvantfysiken och livet" med den fantasieggande undertiteln "Våra innersta mekanismer och världarna omkring oss" (Volante Förlag) är en tvärvetenskaplig bok som visar hur mötet mellan kvantfysisk och medicinsk forskning kan ligga till grund för nästa
vetenskapliga revolution.
– Liv är ju alltid intressant och det är fascinerande att fundera på hur kvantfysiken kommer in. Kvantfysik är ju i grunden kontraintuitivt, så det är inte så många medicinare och biologer som tagit på sig kvantfysikaliska glasögon tidigare, säger Göran Johansson, professor i teoretisk och tillämpad kvantfysik, och föreståndare för avdelningen för tillämpad kvantfysik på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap – MC2.

Boken är skriven av forskarna bakom den akademiska sammanslutningen HUBIQ (Human Biology and Quantum Physics), i samarbete med vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad. HUBIQ är ett forum för interdisciplinärt samarbete kring kvantbiologi.
Förutom de båda chalmersforskarna Göran Johansson och Göran Wendin, professor em i teoretisk fysik på MC2, består gruppen av Joar Svanvik, professor em i kirurgi vid Linköpings Universitet, och Ingemar Ernberg, professor i tumörbiologi vid Karolinska Institutet.

Gruppbild på författarna.Idén till boken föddes för sju år sedan då Göran Johansson höll en presentation av 2012 års Nobelpris i fysik till Serge Haroche och David Wineland.
– Det handlade om kvantfysik och hur man kan kontrollera enstaka atomer och fotoner, något som till exempel Schrödinger aldrig trodde skulle bli möjligt, säger Göran Johansson.
I publiken på Göteborgs Läkarsällskap satt Joar Svanvik, som efteråt föreslog att de skulle skriva en populärvetenskaplig bok om hur kvantfysik, biologi och liv hänger ihop.
– Jag tyckte det verkade intressant, men insåg att vi skulle behöva hjälp och bjöd in Göran Wendin. Joar kontaktade i sin tur sin vän Ingemar Ernberg, som skrivit populärvetenskapligt om fysik och liv tidigare och våren 2013 var vi igång!
Till sin hjälp har kvartetten haft den rutinerade vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad, som bland annat har jobbat på Sveriges Radio och lett kurser i vetenskapskommunikation på universiteten i Lund och Stockholm.
Göran Wendin beskriver de sju åren som en kunskapsresa:
– Det har varit ett ändlöst kunskapsprojekt, speciellt för min del, säger han.
Författarna hoppas nu att boken ska nå ut till en populärvetenskapligt intresserad allmänhet.

Utgivningen av "Kvantfysiken och livet" har möjliggjorts bland annat av Excellensinitiativ Nano på Chalmers.

Text: Michael Nystås
Foto: Ulf Sirborn/Volante

Publicerad: ti 03 mar 2020.