Bild på Ewa Simpanen.
​Ewa Simpanen under sin onlinedisputation. Till höger håller MC2:s it-ansvarige Henric Fjellstedt ett öga på tekniken. Foto: Dag Winkler

Ewa Simpanen fick doktorshatten online

Ewa Simpanen, doktorand på avdelningen för fotonik, stod i rampljuset när MC2 för första gången webbsände en disputation den 20 mars. "Det var klurigt att få ett flow i presentationen i och med allt det tekniska och att jag hade två kameror framför mig i olika riktningar", säger hon.
Bild på Ewa Simpanen.Ewa Simpanen försvarade sin avhandling "Longer Wavelength GaAs-Based VCSELs for Extended-Reach Optical Interconnects" inför en gles publik i Kollektorn. Desto större var publiken i webbsändningen på YouTube, där deltagarna även enkelt kunde ställa frågor och kommentera i chatten.

Beslutet att sända disputationen på nätet togs med kort varsel som en följd av det pågående virusutbrottet. Den knappa förberedelsetiden medförde en del tekniska problem, som Ewa Simpanen beskriver som en "berg- och dalbana".
– Först fungerade allt som det skulle, men sedan försvann ljudet och vi fick starta om flera gånger, berättar hon.

Flera oavsiktliga pauser gjorde disputationen till en av de längsta i institutionens historia med sina fyra timmar. I efterhand tänker Ewa tillbaka på dagen med glädje:
– Jag fick mycket stöd från alla som tittade på min presentation på distans och kände mig verkligen inte ensam! Det var kul att även kolleger i andra delar av Europa som annars inte hade kunnat vara med, kunde följa mig online. Och vilka härliga hurra-hälsningar jag fick när svaret annonserades att jag blivit godkänd! En helt otrolig känsla! Jag är väldigt glad och tacksam till alla de som tittade och gav mig sitt stöd, innan, under och efter presentationen.

Betygsnämnden och opponenten, Dr. Nicolae Chitica från Finisar Sweden AB, deltog via länk i videokonferenssystemet Zoom. Han berömde henne för ett gediget och intressant arbete.
Bild på Ewa Simpanen.

Vad handlar din avhandling om?

– Jag presenterade arbetet kring mina lasrar som används i optiska kablar i mega-datacenter. Det unika med lasrarna är att de möjliggör att kostnads- och energieffektivt skicka data i höga datatakter över längre fibersträckor, upp till ett par kilometer, berättar hon.

Med sin färska doktorstitel planerar Ewa att söka sig ut i världen.
– Jag vill forsätta jobba med fotonik eller halvledare i industrin och söker nu jobb på stora företag i USA, säger hon.

På bilden nedan spikar Ewa Simpanen sin avhandling på kunskapsträdet i Canyon på MC2.
Bild på Ewa Simpanen.
Henric Fjellstedt, it-ansvarig på institutionen, höll ett vakande öga över tekniken. Ewa Simpanen var mycket nöjd med hans insatser:
– Utan Henric hade det verkligen inte gått! Han fixade allt det tekniska på riktigt kort varsel. Jag är även stolt att vi har en prefekt som var med hela vägen och hjälpte till överallt han kunde, det är coolt.

Redan har flera kommande disputationer tvingats att skjutas upp, men MC2:s prefekt Mikael Fogelström öppnar för att webbsända fler i framtiden - åtminstone i kristider:
– Jag tror att man i första hand måste värna om det faktum att en disputation är en av de viktigaste akademiska högtider vi har. Det är därför av stort värde att så många som möjligt är på plats i hörsalen, säger han.

Text: Michael Nystås
Foto: Dag Winkler, Michael Nystås och privat

Publicerad: ti 24 mar 2020.