Sedan april 2017 har Witlef Wieczorek, forskarassistent på avdelningen för kvantteknologi, planerat och byggt upp ett nytt laboratorium för mekanisk kvantforskning. Foto: Michael Nystås

Bygger nytt labb för mekanisk kvantforskning

Från Wien till Göteborg. Sedan april 2017 har Witlef Wieczorek, forskarassistent på avdelningen för kvantteknologi, planerat och byggt upp ett nytt laboratorium med utrustning, forskare och doktorander. "Infrastrukturen och de personer som forskar här på Chalmers och särskilt på MC2 är imponerande", säger han.
Witlef Wieczorek kom först till avdelningen för kvantkomponentfysik, men sedan 1 januari 2018 är han en del av den nystartade avdelningen för kvantteknologi. Nu välkomnar han oss till sitt nya kontor i MC2-huset på Chalmers. Korridoren på fjärde våningen är placeringen av ett helt nytt laboratorium inom mekanisk kvantforskning under ledning av Witlef. Nya instrument och maskiner installeras löpande i de renoverade lokalerna, som tidigare användes av Thorvald Andersson och hans legendariska MBE-grupp.
– Kaija Matikainen och Svante Pålsson från MC2 och Linus Andersson från Bength Dahlgren är viktiga nyckelpersoner för mig, bland många andra. De hjälper till mycket med labutrymmena. Kaija var huvudsakligen ansvarig för renoveringen av kontorslokalerna. Mikael Fogelström och August Yurgens visade stöd för denna renovering, säger Witlef.
 
Två doktorander har redan hunnit börja, och fler nya medarbetare är på väg in för att jobba med olika projekt. Witlef välkomnar också intresserade masterstudenter till den nya miljön. Ny utrustning köps in och installeras.
– Ja, ett optiskt bord av samma typ som fotonikforskare har, en kryostat, en laser, optisk moduleringsutrustning och en del elektronikutrustning som frekvensgenerator, spektrumanalysator, oscilloskop ... och mycket, mycket mer", berättar Witlef.
 
Att skapa ett nytt laboratorium är en komplicerad process som kan ta upp till ett år innan det är på banan.
– När all utrustning är där måste vi få den att fungera: ansluta, testa, programmera allt och sedan beställa det som vi kanske har glömt och behöver komplettera med. För det mesta köper jag ny utrustning, men ibland är det möjligt att köpa begagnat. Det är mycket betydelsefullt att MC2 har ett så utmärkt renrum, så att du alltid kan arbeta med att tillverka dina prover! Stödet från renrumsteknikerna är verkligen toppen. Jag är mycket glad för det.
 
Witlef Wieczorek föddes i Berlin 1979.
– Jag är född på den östra sidan. Om Berlinmuren inte hade fallit skulle jag inte ha varit här, säger han.
Tillsammans med sin familj – hustru och två döttrar på sex och tre år – hyr Witlef ett hus i Västra Frölunda. Familjen har anpassat sig bra till sitt nya liv i Göteborg.
– Vi är glada. Min äldsta dotter går i förskolan, och hon gillar det väldigt mycket. Men i början var det lite svårt, bland annat på grund av språket.
 
Gillar ni Göteborg?
– Väldigt mycket! Vi har aldrig levt nära havet tidigare och trivs väldigt bra med det. Varje gång vädret tillåter tar vi färjan ut i skärgården med barnen. Vi gillar att gå i naturen och använder våra cyklar ganska mycket. Göteborg är också en stad som man lätt kan utforska med barn, här finns exempelvis många familjevänliga museer. Och det finns fortfarande så mycket kvar att upptäcka.
 
Witlefs far var fysiker i Berlin. I sin barndom blev Witlef intresserad och började även han studera fysik.
– Jag kom till en punkt då jag tänkte att jag skulle flytta från stan, så jag bestämde mig för att bli doktorand i München. Det sammanföll också med mitt intresse för kvantfysik och kvantoptik.
I München hamnade Witlef i den välkända Weinfurter-gruppen vid Ludwig-Maximilians-Universität München (München Universitet) och vid Max Planck Institute of Quantum Optics i Garching, där han genomförde sina experiment.
– Jag började göra experiment på sammanflätade (entangled) fotoner, och studera de konstiga förutsägelserna inom kvantfysiken. Tanken med forskningen var huvudsakligen att utforska kvantinformation och förstå den lite bättre med hjälp av fysikens ljus- eller fotonsystem. Det stämmer bra överens med vad Per Delsing och Göran Johansson gör på MC2 när de använder sig av supraledande kvantbitar och nu vill bygga en kvantdator, berättar Witlef
Berätta lite om din doktorsavhandling!
– Den var lite mer grundläggande i den meningen att jag ville förstå sammanflätningen av flera objekt. Vi var ganska framgångsrika i det avseendet, på den tiden var det verkligen bra att kunna sammanfläta sex fotoner. Vi kunde visa och analysera det.
 
En dag deltog Witlef i en föreläsning med professor Markus Aspelmeyer från Aspelmeyer-gruppen vid universitetet i Wien. Han är en pionjär i att studera kvantobjekt med mekaniska system. Förläsningen var så inspirerande att Witlef kände att han ville göra sin postdok i Aspelmeyers grupp. Han lyckades bli antagen och flyttade till Wien.
Åren i Wien födde tankar att någon dag få chansen att starta en egen forskningsgrupp.
– Jag tänkte att jag någon gång i mitt liv ville göra egna experiment och driva mina egna idéer. Det tog mig hit!, säger Witlef.
 
2016 sökte Witlef Wieczorek ett nytt jobb på MC2, efter att ha sett ett upprop om att styrkeområde Nanovetenskap och nanoteknik behövde nya forskarassistenter. I april 2017 började han på Chalmers, först på avdelningen för kvantkomponentfysik. 1 januari 2018 flyttade han över till den nybildade avdelningen för kvantteknologi.
– Jag är verkligen glad över att vara här, definitivt på grund av forskningen, men infrastrukturen och människorna som forskar här är också imponerande. Möjligheterna att samverka och samarbeta är toppen, och alla är mycket öppna. En annan anledning att vara i Sverige är att lära sig ett nytt språk; jag har börjat lära mig svenska!
 
På fritiden njuter Witlef av att få vara med sin familj. Han spelar också gärna basket, och var tidigare en skicklig spelare. Han gillar också beachvolleyboll och litteratur. Bland favoritförfattarna finns Herman Hesse och José Saramago:
– Saramago har fantastiska meningar som kan löpa över en hel sida, och hans böcker är riktigt roliga. "Blindheten" är mycket bra. "Evangeliet enligt Jesus Kristus" är också en mycket fin bok.
 
Text och foto: Michael Nystås

Sidansvarig Publicerad: to 18 jan 2018.