Bild på Dag Winkler.
Dag Winkler, professor i fysik och föreståndare på avdelningen för kvantkomponentfysik (QDP) på MC2. Foto: Peter Widing

Bidrar till nytt medicintekniskt forskningslabb

När ett nytt medicintekniskt forskningslabb byggs upp på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, kommer Dag Winkler, professor i fysik och föreståndare på avdelningen för kvantkomponentfysik (QDP) på MC2, att vara en av användarna.
– Tanken är att det nya 21-kanalssystem vi nu bygger ska användas vid det nya labbet och samsas med mikrovågs-mätningarna och -behandlingarna, förklarar Dag Winkler, som i många år även var MC2:s prefekt.

Det handlar om Winklers och hans forskarkollegors uppmärksammade projekt NeuroSQUID, som nu förbereder sig för nästa fas. Projektet finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och är ett samarbete mellan forskare på Chalmers, Sahlgrenska akademin och Karolinska Institutet. Dag Winkler är den som leder projektet som pågått sedan 2014.

Forskarna inom NeuroSQUID har tagit fram ett unikt MEG-instrument (magnetencefalografi) med sju kanaler för mätning och kartläggning av hjärnan. Just nu pågår alltså bygget av ett nytt system med 21 kanaler; ett system som ska användas i det kommande forskningslabbet.

Nyligen disputerade projektets sista doktorand i den här omgången, Silvia Ruffieux, med avhandlingen "High-temperature superconducting magnetometers for on-scalp MEG".
– Det gäller nu att få in ny finansiering och personal som kan fortsätta med utvecklingen av det nya MEG-systemet med 21 kanaler. Det kommer att behövas nya sensorer att bestycka systemet med och en hel del arbete i renrummet framöver. Vi befinner oss i en brytningstid både finansiellt och personalmässigt, konstaterar Dag Winkler.

Det nya forskningslabbet är en storsatsning på kliniknära forskning, i samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen. ​Nya metoder för diagnos och behandling – och på sikt en bättre vård – ska bli resultatet av det nya labbet, som beräknas stå färdigt i maj 2021.

Text: Michael Nystås
Foto: Peter Widing

Läs mer om det kommande forskningslabbet >>>

Läs mer om NeuroSQUID >>>

Sidansvarig Publicerad: to 22 okt 2020.