140 deltagare på intensiv centrumdag

​Intensivt nätverkande och de senaste forskningsresultaten stod på dagordningen på den gemensamma centrumdagen med Chalmers excellenscentrum ChaseOn och GigaHertz Centrum i Palmstedtsalen den 14 november. Dagen lockade omkring 140 deltagare från akademi och näringsliv.
Centrumföreståndarna Erik Ström, professor i kommunikationssystem på institutionen för elektroteknik – E2, och Jan Grahn, professor i mikrovågsteknik på MC2 (t v), bjöd in till en fullmatad heldag tillsammans med de båda vice centrumföreståndarna Christian Fager, biträdande professor på MC2, och Marianna Ivashina, professor i elektromagnetisk design av antennsystem på E2. 
– Att Chalmers tillsammans med näringslivet i ett gemensamt konsortium arrangerar en sån här dag är unikt i det perspektivet, sa Jan Grahn i sin och Erik Ströms välkomsthälsning.

På programmet fanns presentationer av pågående forskningssamarbeten mellan Chalmers och näringslivet inom mikrovågsteknik och antennsystem, i dagsläget nio stycken, och gott om tillfällen att nätverka och knyta nya kontakter. Ett nytt inslag för året var en posterutställning med ett tiotal deltagare. Den väckte stor uppmärksamhet under avbrotten för kaffe.

Särskilt inbjuden huvudtalare i år var Sonia Heemstra, professor på Eindhovens tekniska universitet i Nederländerna (t h). Två medlemmar i centrumens gemensamma internationella expertråd fanns också på plats under dagen; Wolfgang Heinrich, professor på Ferdinand-Braun-Institut i Berlin, och Christoph Mecklenbräuker, professor på TU Wien.

GigaHertz Centrum och ChaseOn samlar tillsammans 25 partner inom akademi och industri. Det är en försvarlig del av expertisen inom mikrovågs-och antennteknik. Nio gemensamma projekt pågår just nu i den Vinnova-finansierade satsningen, som även involverar tre institutioner på Chalmers.

​Jan Grahn betonade att det finns starka tekniska skäl att jobba tillsammans med en gemensam styrelse och ett gemensamt expertråd:
– Vi tycker att det har varit mycket fördelaktigt enligt alla standarder och även internationellt. Det gemensamma konsortiet har fungerat mycket bra, något vi bland annat ser genom att vi får många nya anslag och nya partner.

Ström och Grahn hann också med en titt i kristallkulan:
– Vi diskuterar redan vad som kommer hända efter det att projektet avslutas år 2021, sa de.
En strategisk grupp har därför bildats, med 15 medlemmar från Chalmers och åtta partnerföretag. Inga detaljer avslöjades, men de båda föreståndarna var eniga om att det finns ett stort samförstånd om att fortsätta och utveckla samarbetet i framtiden.

I vimlet syntes deltagare från företag som Volvo Cars, Saab AB och Ericsson. Dagen avslutades med en galamiddag på restaurang Wijkanders.

Text och foto: Michael Nystås
 
Läs mer om GigaHertz Centrum >>>

Läs mer om ChaseOn >>>

Sidansvarig Publicerad: må 26 nov 2018.