130 deltagare på fjärde centrumdagen

​Med omkring 130 deltagare blev även den fjärde gemensamma centrumdagen för Gigahertzcentrum och ChaseOn en succé. "Vi samlar Sveriges industri och akademi inom trådlös forskning, förmodligen bäst på det i Sverige", säger Jan Grahn, föreståndare för Gigahertzcentrum.
Picture from Centre Day 2019.
Det var en diger agenda i Palmstedtsalen i Chalmers kårhus den 6 november. Och Gustav Adolfsbakelsen var förstås ett obligatoriskt inslag dagen till ära. Nytt för i år var en "poster flash presentation" där alla posterutställarna höll en hisspresentation på runt en minut om sina respektive postrar.

En rad talare från Chalmers, näringslivet, andra lärosäten och institutioner avlöste varandra på scenen. Särskilt inbjuden keynote speaker var Dr Thomas Merkle från Fraunhofer IAF i tyska Freiburg.
Picture from Centre Day 2019.
För första gången var även alla medlemmar i det internationella expertrådet (ISAB) samlade, fr v Christoph ​Mecklenbräuker, TU Vienna, Riana Geschke, Fraunhofer FHR, Christophe Gaquière, Univ. de Lille, IEMN, och Wolfgang Heinrich, FBH, Berlin.

Professor Heinrich höll även ett anförande där han förklarade varför trådlöst är ständigt aktuellt:
– Mikrovågor finns överallt, till och med i rymden. Om man vill kommunicera med en annan galax måste man ha mikrovågor. Om man letar efter utomjordiskt liv – mänskligt eller inte – måste man ha... just det!... mikrovågor, sa han bland annat.
Han förutspådde en ljus framtid:
– Vår största utmaning är att göra millimetervågor 5g-kompatibla.

Centrumdagen arrangerades av institutionerna Mikroteknologi och nanovetenskap – MC2, Elektroteknik och Data- och informationsteknik. I år var Gigahertzcentrum värd för arrangemanget.
– Vad som är unikt med dessa tillställningar är det höga industriella deltagandet tillsammans med Chalmers forskare och studenter, säger Jan Grahn.

Text och foto: Michael Nystås

Jan Grahn, head of the GigaHertz Centre, and Erik Ström, head of ChaseOn, were pleased with the Centre Day 2019.
Jan Grahn, föreståndare för Gigahertzcentrum, och Erik Ström, föreståndare för ChaseOn, var nöjda med Centre Day 2019.

Publicerad: ti 19 nov 2019.