Bild från mikrovågsevent.
​Ett hundratal högstadieelever gjorde ett besök i mikrovågornas land vägledda av fr v Jonas Flygare, Robert Rehammar, Magnus Rissvik, Alessandro Cartabellotta och Yuki Kubota. Saknas på bilden gör Hans Hjelmgren. Foto: Michael Nystås

125 vetgiriga högstadieelever i mikrovågornas värld

​Åttondeklassare från skolor i Göteborg och Mariestad fick lära sig mer om mikrovågsteknik när de besökte MC2 den 9 april. "Målet är att försöka få er intresserade av att plugga på Chalmers", sa Robert Rehammar från Bluetest.
Bild från mikrovågsevent.Det var branschorganisationen Microwave Road som, i samarbete med Chalmers och företagen Bluetest, Ericsson och Qamcom, bjöd in ungdomarna till en dag i mikrovågornas värld. Idén kom från Robert Rehammar (t v), CTO på Bluetest, och det var även han som hälsade eleverna välkomna till introduktionen i hörsalen Kollektorn.
– I Göteborg är vi väldigt duktiga på mikrovågor. Man skulle kunna säga att vi är en av de fyra bästa platserna i världen på området, sa han.

Stark tillväxt
Microwave Road sammankopplar en rad företag och institutioner i regionen med mikrovågsteknik som gemensam nämnare. Det är ett område i stark tillväxt och med ett stort behov av kompetent arbetskraft.
– Genom att visa er något av allt det coola som går att göra med mikrovågor, vill vi försöka få er intresserade, sa Robert Rehammar.

Med sig i Kollektorn hade han Hans Hjelmgren, docent i mikrovågsteknologi och programansvarig för civilingenjörsprogrammet i elektroteknik på Chalmers, Jonas Flygare, doktorand på Onsala rymdobservatorium, Magnus Rissvik, Alessandro Cartabellotta och Yuki Kubota, alla tre från Ericsson, samt Edit Helgee, Qamcom.

Mikrovågsteknik finns i betydligt fler sammanhang än de klassiska radarmotiven med blinkande prickar man sett i actionfilmer, och roterande tingestar ovanpå passagerarfärjornas navigationsbryggor. Faktum är att mikrovågor används överallt idag utan att vi kanske tänker på det. Detta fick de 125 åttondeklassarna veta mer om genom korta presentationer och övningar.

Bild från mikrovågsevent.Gör trafiken säkrare
Edit Heelge (t h) från Qamcom jobbar bland annat med radarsystem för bilar:
– Vi undersöker hur radar mäter avstånd, hastighet och riktning och hur man kan använda det för att göra trafiken säkrare, berättade hon.

I sitt jobb som doktorand på Onsala rymdobservatorium använder sig Jonas Flygare av mikrovågor och radioteleskop.
– Det är ett annat sätt att se på rymden. Med mikrovågsantenner som teleskop fångar vi in signaler från stjärnor väldigt långt härifrån, förklarade han.

Magnus Rissvik pratade om hur Ericsson utvecklar och vässar det uppkopplade samhället på olika sätt. Bland annat har man ett projekt i samarbete med SMHI som gör det möjligt att visualisera nederbörd till nytta för lantbrukare och andra.
– Mikrovågor påverkas av fukt och regn. Med hjälp av radiolänkar kan vi mäta hur mycket det regnat lokalt, och se exakt var det regnat och hur mycket. Jordbrukarna kan få reda på om det har regnat på just deras mark eller om de kanske behöver vattna, berättade Magnus Rissvik.

Het arbetsmarknad
Hans Hjelmgren slog ett slag för att börja plugga elektroteknik på Chalmers:
– Det händer väldigt mycket inom elektrotekniken, nu och de närmsta åren. Arbetsmarknaden är jättehet. Det handlar om det uppkopplade samhället där vi pratar med varann, använder mobiltelefoner och vi har börjat prata med bilar, som i sin tur pratar med trafikljusen. Olika saker kopplas upp mot varandra. All den här kommunikationen sker med mikrovågor, sa Hans Hjelmgren.
Han fortsatte:
– Det kan vara jobbigt att läsa på Chalmers, men det är också väldigt roligt. Det finns mycket skojigt man kan ägna sig åt vid sidan av studierna; ballongflygning, ishockey, cortègen, spex och mycket annat.

Bild från mikrovågsevent.Hans Hjelmgren (t h) berättade om flera spännande områden där mikrovågsteknik tillämpas, till exempel den mobila strokehjälmen och den världsberömda tankestyrda armprotesen som utvecklats av chalmersforskaren Max Ortiz Catalan:
– Den är så känslig att man kan plocka upp ett ägg med den, sa han.
Inom elektrotekniken jobbar man mycket med elektriska fordon och förnyelsebar el. Hans Hjelmgren passade på att nämna den självkörande buss som i testperioder går att provåka med på Chalmers båda campus.
– Än så länge går den ganska långsamt, men den kör runt Chalmers helt på egen hand. Elen till elbilarna vill vi ska komma från förnyelsebara källor. På Chalmers jobbar vi bland annat med vindkraft och solkraft, berättade han.

Fyra stationer
Huvuddelen av arrangemanget utspelade sig vid fyra olika stationer som eleverna fick cirkulera mellan. Bland annat visades en drönare upp, ungdomarna gjorde en enkel rymdobservation och satte sina mobiltelefoners prestanda på prov i en liten minitävling. Det hela var mycket uppskattat och ungdomarna ställde många vetgiriga frågor till handledarna.
– De fick testa sina mobiltelefoner, se hur radar används för självkörande bilar, och hur mikrovågor utnyttjas för att förstå universum, summerar Hans Hjelmgren.
Bild från mikrovågsevent.
Evenemanget kombinerade fysik, teknik och matematik på ett spännande vis, och ingick som en del i Vetenskapsfestivalens pågående skolprogram.
Hans Hjelmgren var mycket nöjd med dagen:
– Allt fungerade enligt planerna. Vi bjöd in skolungdomar för att de skulle få utforska mikrovågornas spännande värld. Förhoppningsvis dyker några av dem upp på Chalmers om några år, säger han.

Text och bild: Michael Nystås

Publicerad: to 11 apr 2019.