De tre hjärnorna bakom podcasten greppaUX: Sofia Toivonen, Kristin Olofsson och Karin Ljungklint.
​Den vetgiriga trion bakom podcasten greppaUX: Sofia Toivonen, Kristin Olofsson och Karin Ljungklint.​​​
Foto: ​Torgil Störner.

Ny podd visar vägen in i UX-världen

Är du nyfiken på hur UX – User Experience – fungerar men vet inte var eller hur du ska börja?
Eller är du redan inne i UX-världen och vill veta hur andra tänker och jobbar med det?
Oavsett vilket, krita in 1 mars i almanackan – då har podden greppaUX premiär.
– Vi vill inspirera, och visa att det är lätt och roligt att arbeta med UX, säger Karin Ljungklint, bibliotekarie vid Chalmers bibliotek och en av hjärnorna bakom podden.
Idén att starta greppaUX-podden föddes hösten 2018. Bibliotekarien Karin Ljungklint hade först kommit i kontakt med UX när hon var med i arbetet med att utveckla Chalmers forskardatabas research.chalmers.se​ några år tidigare. Hon fastnade direkt för metodiken.

– Om det saknades något i arbetet så kunde jag hitta på egna metoder, säger hon. Ett exempel var att jag upplevde det som att vissa delar av teamet hamnade långt från användarna – så hur skulle vi i projektet få en gemensam förståelse för dem? Då tog jag min mobil, valde ut en användargrupp hos oss på biblioteket, filmade dem, och klippte ihop det till treminutersfilmer som vi visade på våra avdelningsmöten. Diskussionen kom i gång direkt.

– Det var genialt, säger hennes kollega Kristin Olofsson. Det var lätt gjort, och det tog knappt någon tid. Quick and dirty!
Från fokus på gränssnitt till helhetstänk

Kristin Olofsson är också bibliotekarie på Chalmers bibliotek, och har arbetat med UX-metoder i mer än tio år. Under de åren beskriver hon det som att utvecklingen inom UX har gått från att fokusera på gränssnittstänkande till ett mer holistiskt synsätt, att titta mer på hela resan och kontexten man är i.

Via olika arbetsrelaterade nätverk har duon fångat upp att det finns ett behov av att få kunskap om och lära sig mer om UX-metoder.

– Hur börjar jag med UX, hur gör jag när jag jobbar med det, hur får jag med mig ledningen - sådana saker, säger Karin Ljungklint.


De knöt till sig kollegan Sofia Toivonen som producent och artworker, och började 
diskutera i vilken form de skulle sprida sin UX-gospel. Bloggar och vloggar fanns som förslag, innan de tog beslutet att satsa fullt ut på en podcast. Deras poddresa tog sin början, en resa som de har skildrat på Instagram-kontot greppaUX​ – där har det gått att följa deras arbete med proto-personas, val av jinglar, research om vad podcast-noviser ska tänka på och en hel del annat.
Testat sig fram
Innehållsmässigt har trion testat sig fram. Vissa avsnitt är rena intervjuavsnitt med en gäst och ett tema, medan andra är samtal mellan Karin och Kristin. Bland gästerna finns personer som är kopplade till bibliotek som Åsa Jenslin på KTH och Anneli Friberg på Linköpings universitet. Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forman och UX-celebriteten Andy Priestner dyker också upp, men även personer utanför biblioteksvärlden som forskare, en KBT-coach och en frilansare i ljud.

– Vi har låtit teman för avsnitten växa fram organiskt, säger Karin Ljungklint. Ibland har vi haft en idé som vi har gillat först, för att sedan efter ett par veckor komma fram till något helt annat. Vi har fått många idéer längs vägen också, dels sådant som vi själva tycker är spännande men också mycket tips och idéer från andra.


Med deras egen bakgrund i biblioteksvärlden faller det sig naturligt att målgruppen för podden ligger nära personer som arbetar i samma bransch, men de tre är noga med att trycka på att UX är en metod som även andra yrkesgrupper och arbetsplatser använder. 

– UX-metoder är så generella att de används på liknande sätt på hotell, på Skatteverket eller nästan var som helst, säger Kristin Olofsson. I början lägger vi oss på en basic nivå, så att någon som inte har arbetat med det men gärna vill testa ska ha behållning av det. Sedan kommer vi att höja nivån, för vi vill få in även de som har arbetat några år med UX.

Målet är att lyssnarna ska bli så pass inspirerade att de i sin tur inspirerar andra, säger Sofia Toivonen. En dröm är även att skapa dialog med de som lyssnar på oss, att vi ska få inpass från dem. Vi vill få med inslag från oväntade håll, saker som ligger utanför vår värld.

Om UX och podcasten greppaUX

Förkortningen UX står för ”user experience” och betyder användarupplevelse. Det handlar om att utgå från människors behov, drivkrafter och beteenden när man designar tjänster och produkter. Resultatet ska bli något som skapar värde för de människorna och som är användbart ur många aspekter.

greppaUX har premiär 1 mars 2019, och är en podd från Chalmers bibliotek. Den vänder sig till dig som är nyfiken på och vill komma i gång med UX, men också till dig som redan arbetar med UX och vill veta mer om hur andra använder det. Podden görs av Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen. Du hittar alla avsnitt på greppaux.se

Du som vill följa resan bakom kulisserna kan ta en titt på instagram.com/greppaux​ - där är du alltid välkommen att bolla tankar och idéer direkt med teamet bakom podden.

Kontakt
Karin Ljungklint, , 031-772 35 72
Kristin Olofsson, , 031-72 37 50

Text: Robert Karlsson. Foto: Torgil Störner.

Sidansvarig Publicerad: to 21 feb 2019.