Sveriges första bi-bibliotek

Sveriges första (?) bi-bliotek på plats

Tre frågor till Emma Frisk, bibliotekarie vid Chalmers bibliotek, som tillsammans med sin kollega Mikael Weiss har spikat upp Sveriges första bi-bliotek. Bi-blioteket finns att beskåda utanför Chalmers Huvudbibliotek.
Vad är ett bi-bliotek?
– Det är ett bi-hotell för vildbin, men i och med att vi satte upp det utanför Chalmers Huvudbibliotek så tyckte vi att det var kul att kalla det för bi-bliotek. Ett bi-hotell är en bostad för bin, där man skapar en förutsättning och en miljö som de uppskattar. På bibliotekskullen så är det ganska mycket blommor och träd – en det är en liten oas i stan, där vi förhoppningsvis ska hjälpa bina.

Varför gör ni det här?
– Vi vill uppmärksamma att våra bin är hotade och att vi alla kan hjälpas åt för att hjälpa dem. Det finns 270 biarter i Sverige, och en tredjedel av alla våra bin håller på att försvinna *. I dag är det dessutom World Bee Day​, ett FN-initiativ som handlar om just detta.

Om man själv vill göra en insats, hur gör man då?
– Då kan man exempelvis gå in på Räddabina.nu, och läsa om olika åtgärder man kan göra för att hjälpa bina. Man kan göra om sin gräsmatta till en äng, göra planteringar med blommor som bin gillar, och äta mer ekologiskt för att få större biologisk mångfald. Och bygga bi-hotell förstås. En del tycker kanske att är lite otäckt med bin, men vildbin är oftast inte så aggressiva. De anfaller inte på samma sätt som tambin, så man ska inte vara rädd för det om man vill testa på att sätta upp ett bihotell själv. Genom att rapportera in sina räddningsinsatser på hemsidan så bidrar man också till forskningen om bin.

Publicerad: on 20 maj 2020.