Foto: Oscar Matsson

Hästsport

Hästsport involverar två idrottare – ryttare och häst – men bara en av dem kan berätta för oss hur hen mår. Chalmers verkar för hästars välfärd genom att utveckla material, mätutrustning och mätmetoder som inte orsakar hästar stress och värk.

Hästar är djur som lätt blir stressade av ovana situationer och smärta. När man i olika sammanhang vill undersöka hästen är det därför en stor fördel om traditionell hästsportutrustning, som är välbekant för hästen, kan användas för mätningarna. Detta kan åstadkommas till exempel genom att integrera smarta textilier i täcke, sadelgjord och bandage.

Chalmers expertis inom en rad teknologier används nu inom ett fält som traditionellt dominerats av biologisk och veterinärmedicinsk forskning. Att det uppdämda behovet av teknisk utveckling är stort märks på det stora intresse som vårt initiativ väckt bland uppfödare, ryttare, hovslagare, veterinärer, stallägare och näringsliv.

Vi arbetar inom många olika områden, bland annat för att underlätta samspelet mellan ryttare och häst, hitta och reparera skador, förbättra underlag, anpassa utrustning och hitta lösningar för effektiv användning av gödsel i biogasframställning.

Läs mer om våra kompetensområden
Läs mer om Chalmers samarbete med Gothenburg Horse Show​
Forskningen inom hästsport sker i samarbete med Göteborgs universitet.

Sidansvarig Publicerad: ti 06 aug 2019.