Chalmershindret
​Chalmershindret under tävlingarna i Scandinavium

Foto: Jonas Stenström

Gothenburg Horse Show 2016

Som ett led i satsningen på sportrelaterad forskning på Chalmersm har vi utvecklat ett "smart hinder" till Gothenburg Horse Show 2016. Detta är första gången ett hinder utrustas med sensorer som mäter hur högt över hindret hästen hoppar. Resultaten presenteras för publiken under tävlingen. Planen är att den teknologi som nu tagits fram ska användas som ett hjälpmedel för att hitta det effektivaste sättet att hoppa och minska ledslitage på hästen. 

En projektgrupp bestående av åtta studenter från sju olika Chalmersutbildningar har med hjälp av ingenjörskunskap och designkompetens utvecklat det vinnande bidrag som togs fram genom en designtävling för Chalmersstudenter. Under arbetets gång har studenterna stött på många utmaningar såsom att använda material som är lätta utan att göra hindret benäget att välta, att se till att sensorerna registrerar ”rätt” data – och inte till exempel hästens svans – och att de klarar att kompensera för eventuell lutning i banan, att anpassa sensorernas placering för att inte störa ritten samt att säkerställa trådlös överföring av mätdata i en omgivning där mycket annan kommunikation kan störa. Dessutom har alla detaljer på hindret tillverkats och målats för hand.


Du är välkommen att besöka oss i monter B06:12 i Eurohorse, eller att lyssna på någon av våra presentationer i Twentyfourseven! Här är programmet för Speaker's stage i Twentyfourseven.

 

Pressbilder:

Chalmershindret i Scandinavium 25 mars

Foto: Jonas Stenström


Chalmersstudenterna Linnéa Sjöberg och Åsa Rogenfelt testar sensorerna

Foto: Anna-Lena Lundqvist


Sandra Gustafsson med hästen Kaminskij, svensk mästare i fälttävlan, under testerna av sensorerna

Foto: Per Thorén


Chalmersstudenterna Åsa Rogenfelt och Christos Saplachidis monterar sensorerna

Foto: Anna-Lena Lundqvist


Sensor monterad på hindret

Foto: Per Thorén


Sidansvarig Publicerad: må 29 jan 2018.