Rädda Ägget – en tekniktävling för femteklassare

Bild 1 av 2
Foto från Rädda ägget när äggkonstruktion faller.
Film från Rädda ägget 2022.

Teknikutmaningen Rädda Ägget är Chalmers största årliga teknikevent och har arrangerats varje år sedan 2002. Elever i årskurs 5 bjuds in att testa på ingenjörsyrket genom att uppfinna och bygga en konstruktion som ska skydda ett rått ägg som släpps från 15 meters höjd – utan att gå sönder.

Rädda Ägget 2024 genomförs i november - håll utkik efter datum och anmäl er redan i maj. De deltagande klasserna välkomnas till Chalmers för att testa sina konstruktioner och besöka utställningen "Upplev teknik". Där får de träffa studenter, ingenjörer och forskare och testa på teknik samt experimentera. Det viktigaste är inte att vinna utan att delta och alla lag får ett diplom samt en rolig och lärorik upplevelse. Räkna med att hela besöket tar cirka 2 timmar.

Syftet med teknikutmaningen Rädda Ägget är att stimulera teknikintresset hos unga, ge inblick i hur det kan vara att studera teknik och naturvetenskap på Chalmers samt testa på  hur ingenjörer arbetar med att lösa olika problem.

Vinnare utsedda i Chalmers Rädda Ägget 2023

Ingenjörsutmaningen Rädda Ägget är en av Chalmers största årliga händelser för att stimulera ungas intresse för teknik. Varje år i november tar sig femteklassare från hela regionen till Chalmers för att tävla med sina finurliga konstruktioner. I år var det drygt 2 000 elever plus medföljande lärare och föräldrar på plats på Chalmers campus Johanneberg.