Lyckad sommarkurs med Girls Code Club

Bild 1 av 1
Girls Code Club

​Två år i rad har institutionen för data- och informationsteknik anordnat Girls Code Club, en sommarkurs som riktar sig till gymnasietjejer. 

Vi träffade några av tjejerna som var med under årets Girl Codes Club. För vissa var kodning något helt nytt, medan andra hade testat på det tidigare. Oavsett tidigare erfarenhet har kursen väckt ett intresse för kodning och en vilja att fortsätta med det på ett eller annat sätt.

Daniëlla, en av deltagarna, menar att kodning erbjuder så många verktyg som kan vara användbara inom praktiskt taget alla områden hon kan tänka sig att fortsätta inom.

Catherine är positivt överraskad. Hon hade faktiskt förväntat sig att det skulle vara tråkigt, men ändrade uppfattning väl på plats på kursen.

Chloe hade kodat en del sedan innan och hade önskat att uppgifterna varit mer avancerade, men tycker ändå att lärarna har gjort sitt bästa för att anpassa nivån på uppgifterna efter hennes förkunskaper.

Lärt sig koda med hjälp av Batman

Tjejerna berättar att de bland annat har fått lära sig grunderna i Python. De har med hjälp av programmeringsspråket fått bygga en modell som analyserar besöksstatistiken för en webbsida och hur intresset för webbsidan förändras över tid.

Tanya, som gick kursen digitalt förra året och som nu var där i egenskap av handledare, berättar leende att de använt Batmans Wikipedia-sida som arbetsmaterial och att det går bra att alternera med andra superhjältar för att visa på skillnader i besöksstrukturerna.

Mer information

Kursen anordnas av institutionen för data- och informationsteknik vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.Kursen riktar sig till tjejer som går på gymnasiet och är intresserade av att prova på kodning i ett roligt och prestigelöst sammanhang.

Initativet fick under 2022 medel från Chalmers utbildningsområde EDIT-I och styrkeområde IKT, Volvo, TestScouts, Tibco samt Jeppesen, ett Boeing-företag.

Läs mer om Girls Code Club på kursens webbsida​.

 

Av Agnes Ekstrand