Öppet hus i personalrummet

Vad gör vi på MV?

​Vad är det egentligen vi gör på Matematiska vetenskaper? Ja, det är inte alltid det lättaste att förklara för släkt och vänner. Den 20 juni bjöd MV in till Öppet hus för att visa något av det som händer här.

​Närmare 50 personer hade slutit upp, varav en tredjedel barn. Personalrummet var fyllt av de matematiska leksaker som annars oftast huserar uppe på Mallvinden i samband med Vetenskapsfestivalen. Här fanns bland annat Tornen i Hanoi, Den snåle grosshandlarens våg, Först till 20, Bygg möbler optimalt med duplo och Bilen och getterna, för att ge möjlighet att pröva matematiska problem på ett konkret sätt.

Rita hypotrokoiderFörst berättade proprefekt Aila Särkkä lite om institutionen rent allmänt, som att vi är ungefär 180 personer, vad doktorander och amanuenser är för något, att vi undervisar nästan alla studenter på Chalmers och många på Göteborgs universitet, lite om våra olika forskningsområden, att vi har ett eget bibliotek som även är öppet för allmänheten, att vi anordnar konferenser med mera.

Efter lite instruktioner var det sedan fritt fram att pröva de matematiska leksakerna, eller förse sig av snittar och jordgubbstårta, eller gå en tipspromenad genom huset. Här fanns frågor både för vuxna och barn, ett exempel på vuxenfråga: Hur stor är chansen att få summan 10 vid kast med två tärningar? och ett exempel på barnfråga: Om man viker ett papper på mitten två gånger, hur många lager får man? Tipsfrågeansvarig erkände dock att en del av vuxenfrågorna blev i svåraste laget!

Marija CvijovicMan kunde även rita vackra mönster, hypotrokoider, med hjälp av små cirklar som rullar runt på insidan av en stor cirkel vilket också handlar mycket om matematik. Detta var en uppskattad aktivitet som flera barn hade svårt att slita sig från. Avslutningsvis berättade Marija Cvijovic lite om sin forskning som handlar om att med hjälp av matematiska modeller förstå hur celler åldras, under rubriken Vad gör mamma på jobbet?

Text och foton: Setta Aspström
Foto av Marija Cvijovic: Aila Särkkä