Olle Häggström

Podd om forskning för en bättre framtid

​Framtid, puffning, astronomi och medmänsklighet är de ämnen som Olle Häggström och Stefan Livh med hjälp av utvalda gäster hittills gripit sig an i sin nya podcast.  Den heter Vetenskapligt med Häggström & Livh, och beskrivs som ”en liten lättsam podd om de stora ämnena”.

Logotyp VetenskapligtVarje avsnitt ägnas ett vetenskapligt område som med hjälp av en inbjuden gäst får en lättfattlig presentation. Områdena är sådana som intresserar Olle själv, med tonvikt på beröringspunkter med det framtidsintresse som han har. Det är fler nyttobetonade områden än grundforskning, men det finns också med, som i astronomiavsnittet med Maria Sundin. Podden har flera förebilder och Olle nämner särskilt Robert Wiblins 80 000 Hours Podcast, där man i tretimmarsavsnitt fördjupar sig i angelägna kunskapsområden som gör världen bättre. Olle och Stefan har valt en lite lättsammare form för det hela och håller avsnitten på drygt en timme.

Från blogg till podd

– Idén om en podd har funnits ganska länge. Flera personer sagt att du har ju sedan länge en blogg men det är ganska omodernt, varför poddar du inte? Sedan har jag varit gäst ganska många gånger hos radioprofilen Stefan Livh i programmet Förmiddag i P4 Göteborg och det har alltid varit en trivsam stämning. Han har gått i pension nu och gör frilansgrejer, och vi något tillfälle frågade han: ska du inte göra en podd? Jo, om du hjälper mig, sa jag, och så blev det. Stefan är min bisittare som bland annat ser till att vi håller oss på mattan och inte svävar ut i alltför akademiskt språk, och han har också hand om redigeringen.

Medel för poddens produktionskostnader kommer från Naturvetenskapliga fakultetens utlysta stöd till samverkansinitiativ och de täcker tio avsnitt. Det första lades ut i mitten av juli och sedan har ytterligare tre kommit med ungefär två veckors mellanrum. Två avsnitt håller på att redigeras och två till är inbokade för inspelning, så det är snart dags att ta ställning till hur podden ska gå vidare. Det finns absolut ingen brist på intressanta gäster försäkrar Olle. Avsnitten har spelats in i Olles eller Stefans lägenhet, en del med gästen närvarande och en del på distans.

Förberedelse och flexibilitet

– Det känns som om vi hittat ett tonfall som fungerar. En nyckel till bra samtal är att förbereda sig med ett antal frågeställningar där man vet att gästen har intressanta saker att säga, samtidigt som det behövs en flexibilitet för att kunna plocka upp infall som kommer under samtalets gång. Det händer att Stefan överrumplar mig på ett roligt sätt.

Den respons som kommit hittills har varit positiv men, konstaterar Olle, den har också mest kommit från folk som han känner. Ämnena har inte varit särskilt upprörande så här långt, men det kan komma det också lovar han. I nästa avsnitt som läggs ut är Olle så att säga gäst i sitt eget program, då ämnet är den bok om AI som han utkom med i våras, Tänkande maskiner.

Podcast Vetenskapligt med Häggström & Livh

Avsnitt hittills:
Grandiosa framtider med Anders Sandberg
Pengar, pandemi och puffning med Linda Thunström
Mitt i planeten med Maria Sundin
Medmänsklighet på smartast möjliga sätt med Stefan Schubert

Text och foto: Setta Aspström


Sidansvarig Publicerad: må 20 sep 2021.