Amerikanskt matematikpris till professor

​Bo Berndtsson, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, och Nessim Sibony, Université Paris-Sud Orsay, har tilldelats Stefan Bergman Prize 2017 från American Mathematical Society.

Foto Bo BerndtssonBo Berndtsson och Nessim Sibony har tilldelats Stefan Bergman Prize 2017 för sina många grundläggande bidrag till flera komplexa variabler, komplex potentialteori, och komplex geometri. Bo Berndtsson invaldes i Kungl. Vetenskapsakademien 2003, han mottog det Edlundska priset av Kungl. Vetenskapsakademien 1987 och Göran Gustafsson-priset 1995.

Forskningsområdet komplex analys har varit något av en svensk specialitet under 1900-talet. Bo Berndtsson följde en trend inom området och gick mer och mer mot geometri. För tio år sedan hittade han ett samband mellan komplex analys och konvexitet, och det skenbart enkla begreppet konvexitet har lett till en rik teori med många djupa och överraskande resultat.

Komplex analys och konvexitet, intervju med Bo Berndtsson >>

Stefan Bergman Prize delas ut varje eller vartannat år inom följande områden: (1) teorin om kärnfunktionen och dess tillämpningar inom reell och komplex analys, och (2) funktionsteoretiska metoder i teorin för partiella differentialekvationer av elliptisk typ med hänseende till Bergmans operatormetod. Priset hedrar minnet av Stefan Bergman, mest känd för sin forskning inom flera komplexa variabler, såväl som för Bergmanprojektionen och Bergmans kärnfunktion. Bergman föddes i Polen och föreläste vid Stanford University under många år, han dog 1977 vid 82 års ålder.

Läs mer på AMS webbsida >>

Foto: Edme Dominguez​

Sidansvarig Publicerad: ti 20 apr 2021.