Illustration av information highway, snabb datatrafik.

Snabb och snål datahantering med hypereffektiv minneskomprimering

​En ny teknik för minneskomprimering som utvecklats vid Chalmers har i tester visat sig kunna spara upp till två tredjedelar av minne och bandbredd med bevarad prestanda. Tekniken är nu på väg ut på marknaden via Zeropoint Technologies AB, ett uppstartsföretag grundat av professor Per Stenström och hans tidigare doktorand Angelos Arelakis.

Angelos ArelakisNär Angelos Arelakis skulle börja sin forskarutbildning hos Per Stenström på Chalmers år 2010 började de med att diskutera möjliga ämnen för avhandlingen, och kom in på potentialen hos minneskomprimering. Per Stenström föreslog "ett enkelt experiment för att komma igång", och resultaten av de testerna var långt bortom alla förväntningar. Forskningen som följde har nu utvecklats till en lovande affärsidé.
 
Vanligtvis när man talar om minneskomprimering handlar det om att komprimera data som ska lagras eller skickas vidare utan att bearbetas. I moderna datorer utförs aritmetiska operationer i cpu:n, vilket innebär att data måste flyttas dit från minnet när beräkningar ska göras, trafik som kostar både tid och energi. Den nya tekniken som utvecklats på Chalmers hanterar aktivt data, som behandlas under tiden.
 
– Fördelen med tekniken är ökad minneskapacitet, men också ökad genomströmning mellan cpu:n och minnet, vilket kommer att leda till förbättrad prestanda utan att påverka den fysiska storleken på minnet eller energiförbrukningen, säger Angelos Arelakis.
 
Han lämnade Chalmers tidigare i år för att bli teknikchef hos ZeroPoint Technologies AB, som han grundade tillsammans med Per Stenström 2015 med målet att kommersialisera tekniken han utvecklat som doktorand. Företaget hoppas på att släppa sin första produkt på marknaden under 2017, och eftersom tekniken kan tillämpas på alla typer av data finns de potentiella kunderna bland företag som arbetar med allt från smartphones till stora datorhallar. Redan i de tidiga forskningsresultaten kunde Per Stenström ana framtida kommersiella möjligheter, och den första patentansökan lämnades in 2012. Sedan dess har man kommit upp i sex ansökningar, och det först sökta patentet är beviljat.
 
Lösningar som förbättrar lagringskapaciteten genom olika kompressionssystem och metoder finns redan på marknaden, vissa är till och med tillräckligt snabba för att även ge förbättrad minneskapacitet. Det som är unikt med tekniken från Zeropoint är kombinationen av snabbhet, intelligent komprimering och allmängiltighet. Eftersom kompressionsalgoritmerna implementeras i hårdvarulogik i stället för i programvaran blir de extremt snabba, och mjukvaruutvecklarna kan arbeta vidare som vanligt utan att det behövs några anpassningar. Företaget har utvärderat olika tillämpningar i samarbete med flera internationella IT-bolag.
 
– Det finns ingen gyllene affärsmodell, vi har provat oss fram genom att ta förslag till några potentiella kunder och låta dem utvärdera tekniken. Om den inte är meningsfull finns det ingen anledning att gå vidare. Den produkt vi är närmast att lansera nu är en licensierad IP-kärna, säger Angelos Arelakis.
 
ZeroPoint Technologies AB har fått startbidrag från bland annat Chalmers Ventures och Qamcom för att ta produkten till marknaden. Angelos Arelakis har också tilldelats ett stipendium ur Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö för att vidareutveckla sin forskning. Företaget sysselsätter för tillfället cirka 8 personer, men rekryterar löpande till fler tjänster. Forskningen vid Chalmers bedrevs inom projektet Euroserver i EU:s sjunde ramprogram.
 
Kontakt
Angelos Arelakis, angelos.arelakis@zptcorp.com
 
Relaterade länkar


Sidansvarig Publicerad: ti 03 nov 2020.