Deras matematiska bevis leder till säkrare programvara

​Självkörande bilar, bank-appar och pacemakers. Vårt dagliga liv är allt mer beroende av mjukvara, men hur kan vi säkerställa att mjukvaran fungerar felfritt? Magnus Myreen och hans forskare på institutionen för Data- och informationsteknik bevisar riktigheten i program.

– Min forskning siktar till att ta fram mjukvara som är så pålitlig som möjligt, så att vi i framtiden kan göra ännu mer komplexa datorprogram, säger Magnus Myreen.

Våra mobiltelefoner och datorer är fulla av känslig information. En målsättning för forskningsprojektet är att säkerställa att information inte läcker mellan till exempel olika appar.

– Om du har en bank-app på din telefon och någon sorts spel-app så vill du inte att spelet ska kunna komma åt ditt bankkonto.

Istället för att testa mjukvaran använder sig forskarna sig av matematik för att bevisa att mjukvaran alltid fungerar enligt sina specifikationer.

Hör Magnus Myreen berätta hur i SSF:s video ”Framtidens forskningsledare” >

Forskningsprojektet Pålitlig mjukvara via programmering och kompilering i logik finansieras av SFF.

SFF, Stiftelsen för Strategisk Forskning, finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin med ungefär 800 miljoner kronor om året. SSF är en fri, oberoende aktör inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet.


Sidansvarig Publicerad: fr 02 aug 2019.