Rädda Ägget – en tekniktävling för femteklassare

Teknikutmaningen Rädda Ägget är Chalmers största årliga teknikevent och har arrangerats varje år sedan 2002. Elever i årskurs 5 bjuds in att testa på ingenjörsyrket genom att hitta på och bygga en konstruktion som ska skydda ett rått ägg så att det kan släppas från 15 meters höjd – utan att gå sönder.
Konstruktionen för det råa ägget ska landa inom ett markerat område på 4x4 meter och vara hel när den når marken.
Under två dagar i november välkomnas de deltagande klasserna till Chalmers för att testa sina konstruktioner i trapphuset på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2. Vid besöket får eleverna också Uppleva teknik i Chalmers Fuse – ett av Sveriges största makerspace. Där får de experimentera och testa på teknik, träffa nuvarande och tidigare studenter på Chalmers.
Bidragen tävlar i tre olika kategorier:
- Den tekniskt smartaste konstruktionen
- Den roligaste och mest kreativa konstruktionen
- Den bästa presentationen
Klasserna med de tre vinnande bidragen får sedan komma tillbaka till Chalmers i december för att ta emot sina priser ur handen på en av årets gästande nobelpristagare.
Det viktigaste är inte att vinna utan att delta. Alla lag får diplom, en rolig upplevelse och en inblick i hur ingenjörer arbetar. Syftet med Rädda Ägget är att stimulera teknikintresset hos unga, ge inblick i hur det kan vara att studera teknik och naturvetenskap på Chalmers samt visa hur ingenjörer löser olika problem.
Tävlingsregler i ett nötskal...förlåt, äggskal!
Äggen skall vara färska, råa och opreparerade hönsägg. (Vi tillhandahåller ägg om ni så önskar. Ni kan i lugn och ro montera in äggen i era tävlingsbidrag innan tävlingen. De ägg som klarar falltestet skall visas upp och knäckas av/inför juryn inom en minut efter landning)
Konstruktionen, dvs ägget plus ev hölje och stötdämpande material skall falla eller sväva fritt (ca 15 m), det får alltså inte firas ner hängande i ett snöre eller något liknande
Däremot får man hitta på lösningar som bromsar upp fallet. Konstruktionen måste dock landa inom landningsplatsens gränser (ca 4 x 4 m).
Inget stötdämpande material får ligga på landningsplatsen.
Konstruktionen får inte vara större eller tyngre än att den lätt kan bäras av en person (maxvikt ca 5 kg)
Konstruktioner som kan medföra fara för liv och egendom är ej välkomna
Varje skolklass får ställa upp med max två lag om vardera två eller tre representanter.
Priser delas ut i tre kategorier
Den tekniskt smartaste konstruktionen
En kreativ och gärna udda lösning som på ett lyckat sätt löser uppgiften att få ner ägget helt inom angivet målområde och i övrigt håller sig inom ovanstående tävlingsregler.
Den roligaste och mest kreativa konstruktione
Här gäller det att charma juryn. Få den att uppmärksamma och tycka om tävlingsbidraget. Roligt, gulligt, överraskande, färgglatt kan vara några av nyckelorden.
Den bästa presentationen
En presentation i ord och bild som beskriver bidragets konstruktion. Gärna något om tankarna bakom. Presentationen skall vara snygg och pedagogisk men får gärna utföras på ett personligt sätt.
OBS! Om ni gör den digitalt måste den skickas som pdf-fil och vara möjlig att skriva ut för att montera upp på vägg.